dinko pintarić

“Poštovani, slobodan sam vas upoznati sa situacijom o prodaji mog stana i garaže u Sisku na adresi Gajeva 10, koji su od ožujka 2010. godine moje vlasništvo s uknjiženom hipotekom u korist HYPO-ALPE-ADRIA-BANK d.d. Zagreb.

Upravi banke koja je moj stan prodala predložio sam da odmah poništi dražbu koje je provedena ovih dana, jer nije istekao rok za pravni lijek koji sam uputio nadležnom sudu. Pritom sam osobno potpuno svjestan činjenice da isti pravni lijek neće postići ništa bez odluke Uprave banke pa sam stoga od njih zatražio da rezultate dražbe odmah poništi i stavi van snage učinke dražbe, jer su oni pravno i moralno upitni i pored toga nepravedni i pogubni za moju obitelj.

‘Moramo na cestu’

Dvoje moje maloljetne djece, supruga i ja moramo na cestu jer je banka prodala naš stan. A druge imovine bilo pokretne ili nepokretne nemamo! To je sve što imamo!!!!! Na dražbi su prodali naš život….”

Pismom ovog sadržaja obratio se bivši gradonačelnik Siska Dinko Pintarić predsjednici države, premijeru, predsjedniku Sabora i pučkoj pravobraniteljici. U pismu očajnika Pintarić pojašnjava da je prodaja njegovog stana “tek kulminacija bahatog, nehumanog, a, na žalost, uvjeren sam – i zlonamjernog ponašanja banke, jer čitavo vrijeme od 2012./2013. godine kada je pokrenut ovršni prijedlog HYPO-ALPE-ADRIA-BANK d.d. Zagreb, na mom stanu, pa do danas, banka me nije nikad, doslovno ni jedan jedini put kontaktirala kako bismo zajednički pokušali pronaći rješenje problema. Tek kad je stan prodan na dražbi, banka me preko agencije koja za nju obavlja ‘tu vrstu poslova’ poziva na sastanak da bi mi dala do znanja da je ‘sad sve gotovo i da se ništa ne može napraviti’, a na moje pitanje zašto prije nismo kontaktirali slijedi odgovor ‘nismo imali vaš telefonski broj’, ističe Pintarić.

Korijen sukoba

Pojašnjava kako su on i njegova obitelj uložili cijeli svoj život u stan u Gajevoj.

“Platio sam vlasniku zgrade punu cijenu koja je bila više od milijun kuna, zadužio se privatnim pozajmicama, digao kredit, prodao sve čime sam raspolagao, iskoristio svoju životnu ušteđevinu, platio porez državi za taj stan. A zašto? Zar zato da bi banka, umjesto da se naplati iz drugih nekretnina istog vlasnika zgrade koji nije otplaćivao kredit koji je dobio od te banke za izgradnju te zgrade, a na kojima banka ima također hipoteku, ciljano prodala baš moj stan i garažu. A i stan moje susjede koju su također bahato i sramotno bacili na cestu, iako je vlasniku zgrade platila kao i ja – pun iznos cijene stana. Što je najtragičnije, moja obitelj i ja bili smo zbog našeg jednog jedinog doma izloženi neviđenom političkom linču lokalnog SDP-a, policijskim provjerama, istrazi Povjerenstva za sukob interesa…“, navodi u pismu Pintarić.

Nastavlja kako jako dobro prolazi dužnik banke, vlasnik zgrade u kojoj je on kupio stan. “On, taj gospodin Marijan Vrebac, ima gdje živjeti, moja obitelj i ja nemamo!!!! Uz dom, on ima i nekoliko nekretnina. Ali banka se ne naplaćuje od njega, nego od mene, tjera na cestu moju obitelj i mene iz jedinog nam doma! I moja obitelj i susjeda, svi smo u ovoj priči opljačkani i prevareni pa ćemo se s vlasnikom zgrade ‘obračunati’ kaznenim prijavama i privatnim tužbama, no to ne umanjuje zlu namjeru banke da nas izbaci na cestu iako smo sve platili točno tamo gdje i treba platiti – državi porez i cijenu stana vlasniku objekta! Od kojeg se i banka mogla naplatiti da je to samo htjela”, ističe Pintarić u pismu vrhu državne vlasti. Pintarić u pismu tvrdi da je žrtva namjerne akcije banke. “Činjenice govore slijedeće. Još tijekom 2012./2013. godine, u kojima obavljam poslove gradonačelnika u Sisku (na tom sam mjestu od 2000. godine), banka HYPO-ALPE-ADRIA-BANK d.d. Zagreb, pokušava svim mogućim načinima ‘dogovoriti’ sa mnom kao gradonačelnikom nastavak gradnje Centralne športske dvorane u Sisku, no zbog nemogućih uvjeta koje banka nudi ja na to ne pristajem i dvorana je i dan danas nedovršena. O toj ‘raboti’ postoje svjedoci i dokumenti.

‘Uskoro beskućnik’

Pošto sam odbio potpisati nastavak gradnje objekta dvorane, jer su uvjeti bili nepodnošljivi za sisački proračun, uslijedila je tužba banke HYPO-ALPE-ADRIA-BANK d.d. Zagreb prema Gradu Siska na enorman iznos štete, a nakon toga na internetskim stranicama nadležnih državnih tijela kao javan podatak moglo se pročitati da sam za taj isti iznos ja glavni i jedini optuženik u istrazi koja se provodi protiv mene. Nevjerojatnom ‘igrom slučaja’ banka istodobno pokreće i ovrhu mog stana i garaže da bi na kraju ove priče moju obitelj i mene izbacili na cestu. Dakle, eto logike: nećeš pristati na naše uvjete?! U redu, prvo ćemo te obilježiti kao kriminalca (što je samo po sebi razumljivo jer si hadezeovac) i optuženika, a onda ćemo te i istjerati te na cestu…..

Priznajem vrlim bankarima, dobro odigrano! Ali neka se onda barem čuje”, zaključuje Pintarić, koji se pod otvoreno pismo čelnicima hrvatske državne vlasti potpisao kao “Dinko Pintarić, 13 godina gradonačelnik Siska, a sada beskućnik, s adresom (još nekoliko dana) Gajeva 10, Sisak”.

Izvor: Jutarnji list