Pokojni australski konzervativni kardinal George Pell bio je autor anonimnog memoranduma u kojem se ocjenjuje da je papinstvo pape Franje “katastrofa” u kojem prevladava politička korektnost dok se globalne nepravde ignoriraju, rekao je novinar koji ga je objavio.

Objavljen prošle godine pod pseudonimom “Demos” (grčki za narod) dokument optužuje Papu za šutnju u moralnim pitanima, uključujući otvorenost njemačke Katoličke Crkve prema LGBTQ zajednici, svećenicama i pričesti za razvedene. 

“Komentatori svih škola, doduše zbog različitih razloga … slažu se da je ovaj pontifikat katastrofa u mnogim ili većini aspekata; katastrofa”, navodi se u memorandumu.

“Odluke i politike često su ‘politički korektne’, no propustilo se podržati ljudska prava u Venezueli, Hong Kongu, matičnoj Kini te sada ljudska prava tijekom ruske invazije”, dodaje se. 

“Ta pitanja trebao bi preispitati idući Papa. Vatikanski politički ugled sada je na niskoj razini”.

Talijanski novinar Sandro Magister, i sam konzervativni katolik koji često objavljuje autentične vatikanske dokumente, otkrio je da je Pell autor tog memoranduma u svojem blogu o vjerskim pitanjima “Settimo Cielo” (Sedmo nebo).

“Želio je da ja to objavim”, rekao je Reutersu u četvrtak.

Pell (81), koji je proveo više od godinu dana u zatvoru prije nego što je oslobođen optužbi za spolno zlostavljanje u rodnoj Australiji, umro je u četvrtak navečer u bolnici u Rimu od bolesti srca.

Otac Joseph Hamilton, Pellov osobni tajnik, nije želio komentirati to izvješće, a komentara nije imao ni glasnogovornik Vatikana Matteo Bruni.

Pellu se liberalnije nastrojeni papa Franjo osobno sviđao, ali ne i način na koji je vodio Crkvu. Franjo je privatno podržavao Pella za vrijeme njegove afere u vezi zlostavljanja i na dan njegova puštanja na slobodu služio je misu za sve koji su nepravedno osuđeni.

Autor memoranduma tvrdi da se za papinstva pape Franje “Krist pomiče iz središa” i dodaje da je “kristocentrično nasljeđe sv. Ivana Pavla II. u vjeri i moralu pod sustavnim napadom”.

Optužuje jednog kardinala iz sjeverne Europe da je “eksplicitno heretičan” u vezi Crkvenih učenja o spolnosti i izražava žaljenje zbog “aktivnog progona” tradicionalnih katolika.

“Intelektualno, Papini napisi pokazuju otklon od standarda sv. Ivana Pavla II. i pape Benedikta”, navodi autor.

Pell je bio ministar gospodarstva Vatikana od 2014. do 2017. godine.

U dijelu teksta pod naslovom “Nova konklava”, autor navodi da je Kardinalski zbor “oslabljen ekscentričnim nominacijama”, a što je referenca na to što je Franjo imenovao kardinale iz zabačenih mjesta s relativno malo katolika poput Mongolije.

“Prve zadaće novog Pape bit će obnova normalnosti, obnova doktrinalne jasnoće u vjeri i moralu, obnova pravilnog poštovanja zakona i osiguranje da prvi kriterij za imenovanje biskupa bude prihvaćanje apostolske tradicije”, navodi se u memorandumu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto:  EPA/GIUSEPPE LAMI