najgora imena za bebe zabranjena

Roditelji ponekad ne razmišljaju baš u najboljem smjeru kada su u pitanju imena za njihovu djecu. Još je 2011. godine papa Benedikt XVI. u obraćanju roditeljima zamolio vjernike da djeci daju imena iz kršćanskog kalendara. Nije on jedini, jer u svijetu postoje brojni primjeri zabranjenih imena, a razlozi su različiti, navodi beliefnet.com.

1. Talula Does The Hula From Hawaii (Novi Zeland)

Na Novom Zelandu su zabranjena imena koja su uvredljiva, te imena zemalja. Navedeno ime je pripadalo devetogodišnjoj djevojčici prije nego joj je sudac odlučio promijeniti ime tijekom roditeljske borbe za skrbništvo. “Od djeteta čini budalu”, poručio je sudac. Inače, na Novom Zelandu su zabranjena i imena Fish i Chips (blizanci), Yeah Detroit, Keenan Got Lucy i Sex Fruit.

2. Venerdi ili Petak (Italija)

2008. godine sud je zabranio talijanskom paru da dijete nazove Venerdi (Petak). Obrazloženje je bilo kako bi dijete zbog imena moglo biti izloženo ruganju. Inače, talijanski sudovi mogu reagirati ako procijene da bi djetetovo ime moglo izazvati podsmijeh, ograničiti socijalni kontakt i stvoriti nesigurnost.

3. Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116 (Švedska)

Iako se čini kako je netko zaspao za tipkovnicom to je zapravo ime koje je švedski par htio dati sinu još 1996. godine i navodno se izgovara Albin. Njihov izbor bio je iz protesta prema strogim propisima izbora imena za djecu. Porezne vlasti moraju dati blagoslov imenu i prezimenu prije nego se može koristiti. U Švedskoj su zabranjena i imena Metallica, IKEA, Veranda i Q. Google je ime koje je prihvaćeno.

4. Gesher ili Most (Norveška)

1998. godine Kristi Larsen poslali su u zatvor jer nije htjela platiti kaznu zbog “neodobrenog” imena koje je dala djetetu. Njoj je san bio dati djetetu ime Gesher (hebrejski za Most), ali sud to nije prihvatio.

5. Chow Tow ili Smrdljiva Glava (Malezija)

Malezijske vlasti prije šest godina objavile su listu nepoželjnih imena koja nisu u skladu s religijskom tradicijom zemlje, poput Chow Tow, što znači Smrdljiva Glava. Inače, zabranjena su i imena Ah Chwar (Zmija), Khiow Khoo (Zvonar), Sor Chai (Lud) i Woti (Spolni Odnos).

6. @ (Kina)

Jedan je par nazvao svoje dijete simbolom @, koji u kineskim znakovima podsjeća na “volim ga”. Naravno, vlasti nisu bile sentimentalne, pa su im to ime zabranile.

7. Anus (Danska)

Danci nude sedam tisuća imena na izbor roditeljima. Za odskakanje od te liste potrebna je posebna dozvola, a zabranjena su etnička imena, slovkanja i složena prezimena. Anus je bilo jedno od 250 neodobrenih.

8. Ovnis (Portugal)

Kada dajete ime djetetu u Portugalu najbolje je zaviriti u vladin dokumentom na 80 stranica koji otkriva što se može, a što ne. Tomás je OK, ali Tom nije. Apple i Brooklyn nisu čak ni na listi zabranjenih, a dopušteno je i ime Mercedes. Zabranjeno je i ime Ovnis (NLO na portugalskom).

9. Akuma ili Vrag (Japan)

1993. roditelji su sina nazvali Akuma, što doslovno znači Vrag. Vlasti su zaključile da je to bila zlouporaba roditeljskih prava i dijete je dobilo normalno ime.

Izvor: narod.hr/beliefnet.com