noc_muezja

Večeras se održava tradicionalna i popularna manifestacija pod nazivom – Noć muzeja. Ova manifestacija, u kojoj su vrata stotine hrvatskih muzeja otvorena za besplatan ulaz, sve je popularnija i svake godine ruši rekorde po broju posjetitelja.

Noć muzeja 2014. održava se u više od 100 hrvatskih gradova i mjesta, a simbolično će započeti otvaranjem izložbe Nakit iz fundusa Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu – Izložba s povodom. Jedan od povoda organizacije izložbe je podrška muzejske zajednice Hrvatske, Zemaljskom muzeju BIH u Sarajevu koji je zbog nerješene zakonske regulative zatvoren za javnost već više od godine dana.

Organizator Noći muzeja je Hrvatsko muzejsko društvo koje organizira ovu manifestaciju u Hrvatskoj od 2005. godine. Idejne začetnice manifestacije Noć muzeja u Hrvatskoj, autorice koncepcije programa i voditeljice projekta su mr.sc. Vesna Jurić Bulatović i mr.sc. Dubravka Osrečki Jakelić, koje u prosincu 2005.g. pokreću akciju kao gradski pilot projekt sa šest zagrebačkih muzeja.Od 2007. Noć muzeja prerasta u nacionalnu manifestacij u koju se uključuje sve više muzeja i gradova a broj posjetitelja prelazi broj od 70 000.

Besplatni javni prijevoz u Zagrebu

ZET se pridružio manifestaciji tako što će od 18 sati do 1 sat poslije ponoći ponuditi besplatne izvanredne linije turističkim tramvajem, mini-busevima i uspinjačom, koja će voziti do 2 sata ujutro, prenosi HRT. Turistički tramvaj vozit će na muzejskoj liniji, kružnom trasom od Trga maršala Tita, Frankopanskom ulicom do Trga bana Jelačića, pa preko Zrinjevca do Mihanovićeve i Vodnikove ulice, te Savskom cestom natrag na Trg maršala Tita. Zet je osigurao i tri minibusa koji će voziti svakih 15 minuta od Muzeja Mimara na Gornji grad. Autobus će voziti i na liniji od Trga Mažuranića do Muzeja suvremene umjetnosti i natrag.

Autor: F.Č.
Izvor/Foto: nocmuzeja.hr