ante nazor

Zločin se izgleda ipak isplatio jer je Karadžić, s ostalim udruženim zločincima, ostvario svoj glavni cilj – stvorio je „Republiku Srpsku“, u kojoj više gotovo da i nema Hrvata, a tek se malobrojni Bošnjaci vraćaju – rekao je u Bujici ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijksog centra Domovinskog rata dr. Ante Nazor.

Ugledni povjesničar na snimanje Bujice došao je sa cvijetom na reveru, koji su mu prije tri godine u Potočarima poklonile Žene Srebrenice. Emisija je započela prilogom „Genocidna tvorevina“, nakon kojeg je Nazor kratko komentirao: – Uzeli su polovicu Bosne i Hercegovine i stvoirili etnički čistu „Republiku Srpsku“! Paradoks je da se Srebrenica, za koju je presuđen genocid, nalazi u istoj toj „Republici Srpskoj“…

Za Bujicu je ekskluzivnu izjavu, povodom presude Karadžiću, dao i ratni ministar obrane BiH Jerko Doko. Doko dobro poznaje Karadžića i tvrdi da on nikada nije volio Bosnu i Hercegovinu, dijelom i zbog toga jer u njoj uopće nije rođen. I Doko je postavio pitanje genocida u Prijedoru i još šest općina, govorio je o četničkim žrtvama u Mostaru te činjenici da je 65 posto zemljišta u Bosanskoj Posavini prije rata katastarski pripadalo Hrvatima, kojih sada tamo praktički i nema. U Bosni i Hercegovini je prije rata živjelo 761.000 Hrvata, a sada nas ima tek nešto više od 450.000. U Bosni smo s 510.000 pali na 100.000, a u Sarajevu s 47.000, na svega 7.000 – rekao je Doko i dodao: – Sve što nastane na zlu, jednostavno ne može opstati, to se odnosi i na „Republiku Srpsku“!

NAZOR: – Velikosrpska politika nije ukinuta i ona ima svoj kontinuitet od Vuka Stefanovića Karadžića – do Radovana Karadžića… Mladić i Karadžić su suđeni samo za BiH, nikada nisu suđeni za Hrvatsku. Mediji u Hrvatskoj ne izvještavaju o presudi u kojoj se ne spominje RH, iako je Karadžić imao svoje prste i u agresiji na našu zemlju. Čak i nakon Oluje na jednom tajnom sastanku tražio je da se napadnu delta Neretve i Županja!

U Bujici je emitirana audio snimka telefonskog razgovora iz prosinca 1991. koju su presrele hrvatske tajne službe. Na snimci Karadžić razgovara s pukovnikom Momirom Talićem o slanju ozrenskih „dobrovoljaca“ na ratište u Zapadnoj Slavoniji. Snimka je dokaz izravne Karadžićeve umiješanosti u rat u Hrvatskoj. Komentirao ju je i Nazor: – U dijelu snimke čujemo kako Karadžić i Talić pričaju o tome da su Srbi spalili jedno selo u Zapadnoj Slavonij. Bilo je više takvih slučajeva, a neke „nevladine“ udruge poslije su za to optuživale Hrvatsku vojsku!

Nazor je komentirao i odnos Radovana Karadžića i Milorada Dodika. Voditelj Bujice je rekao da njih dvojica nisu oduvijek bili dobri, ali je Dodik danas u potpunosti na liniji Karadžića pa na Palama otvara i studentski dom s njegovim imenom. Nazor je odgovorio: – To su bile samo njihove unutarnje borbe, no vanjski okvir je velikosrpski i svi ga se oni drže. Čak je i Zoran Đinđić bio jasan, kada je 1991. godine rekao da granice nisu svetinja. Oni imaju veliku postojanost takve politike, provode je i kroz obrazovni sustav i kroz najvažnije državne institucije. Elita im je naprosto podložna velikosrpskoj politici. Zapadna granica te ideje je duboko na teritoriju Hrvatske.

Iz Bihaća se u Bujicu uključio dr. Mujo Begić iz Instituta za nestale osobe BiH. I Begić je razočaran presudom Karadžiću: – Odbacivanje genocida za sedam općina nije ništa drugo nego legalizacija istrebljenja Bošnjaka i Hrvata. U Prijedoru je ubijeno više od 3.000 ljudi, a oko 50.000 ih je protjerano. Više od 35.000 nesrba zatvoreno je u sabirnim logorima… Najveći i najmasovniji zločin nad Hrvatima dogodio se u selu Briševo. Ono je doslovce zbrisano s lica zemlje, a o tome se šuti – čak i u hrvatskim medijima. U Prijedor i okolicu Hrvati se gotovo uopće nisu vratili. Dodik onemogućavanjem povratka i dalje provodi Karadžićevu politiku, a jučerašnja presuda je legalizirala „Republiku Srpsku“…

Nazor je komentirao i izjave srbijanskog premijera Aleksadra Vučića: – On danas prijeti kako će štititi „RS“. Za vrijeme rata bio je tamo i to ne čudi. Kao što ne čudi ni kad Dodik otvara na Palama studentski dom s Karadžićevim imenom. Sve je to ista ekipa.

U Bujici je objavljen i podatak da su lokalni Srbi u Trpinji kod Vukovara izricanje presude pratili odjeveni u srpske vojne odore, šajkače i beretke s kokardama. Još će dugo vremena proći, a Srbi u Boboti, Negoslavcima, Trpinji, Borovu Selu i još nekim mjestima oko Vukovara neće shvatiti da ideja Velike Srbije naprosto nema smisla – komentirao je dr. Nazor.

Na kraju emisije ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata zaključio je da Haaški sud ni u ovom slučaju nije ispunio svoju zadaću.

Izvor: Sloboda.hr/Bujica/Direktno.hr