javni natječaj uvoz domaće

Svi domaći industrijski proizvođači ogorčeni su. Kažu da ih se godinama na javnim natječajima diskriminira vrlo suptilnim metodama. Zbog nekoliko centimetara manjka ili viška svoje proizvode ne mogu prijaviti na natječaje pa poslove u Hrvatskoj uglavnom dobivaju uvoznici.

Primjer prvi: Na našim prugama su njemački gumeni pragovi. Isti takav hrvatski proizvod, čak ni besplatan, HŽ-u nije bio prihvatljiv. No Srbiji i Azerbajdžanu jest.

Primjer drugi: Ormarići nisu dovoljno dobri za naše dječje vrtiće. Ako u natječju piše da moraju biti centimetar uži od onih koji se proizvode kod nas, proizvođači se ne mogu javiti na natječaj. Ljuti su što nitko ne misli da upravo proizvođači pune državni proračun.

U Europskoj uniji pravila su jasna. Nema diskriminacije i nema favoriziranja. Naravno, natječaj se formira tako da odgovara onome što se želi dobiti natječajem, ali se definiraju kriteriji koji su transperentni za sve moguće natjecatelje na natječaju.

Hrvatska gospodarska komora kreće u akciju: od odgovornih traži jaču zaštitu domaćih interesa. Dosad smo propustili brojne prilike. Ne trgnemo li se, pokraj nas bi mogle prohujati milijarde eura europskog novca namjenjenih za velike projekte.

Izvor: Sloboda.hr/HRT