toni milun šasna za pad aviona

Naš popularni profesor matematike Toni Milun povodom stravične zrakoplovne nesreće Germanwingsa u francuskim Alpama izračunao je kolika je vjerojatnost da će nam vožnja avionom završiti tragično, piše tportal. Također je proanalizirao je li se danas sigurnije voziti avionom ili prije 20 ili 30 godina.

Statistika avionskih nesreća: Koliko je sigurno ili opasno voziti se avionom?

‘Ako uzmemo u relaciju 35 milijuna letova godišnje s brojem 15 koliko se prosječno dogodi zrakoplovnih nesreća godišnje (unatrag desetak godina), omjer pokazuje da se svakih 2.333 333 dogodi nesreća. Dakle, vjerojatnost da ćete doživjeti zrakoplovnu nesreću iznosi: 0,0000429 posto. Ako letite na području Sjeverne Amerike i Europe, odnosno ako se vozite nekom od uglednih aviokompanija, onda je ta vjerojatnost još manja te iznosi 0,0000213 posto’, izračunao je profesor Milun.

Podsjetio je kako su pedesetih godina Amerikanci proveli istraživanje koje je prometalo opasnije po život: avion ili automobil. Analizirali su avionske nesreće i prometne nesreće sa smrtnim posljedicama na jednakim udaljenostima i došli do zaključka da je 22 puta manja vjerojatnost da ćete smrtno stradati zrakoplovom.

Vožnja avionom sigurnija je, dakle, od vožnje automobilom.

No je li danas sigurnije voziti se avionom nego prije 20 ili 30 godina?

‘Prema relevantnim podacima 50-ih godina prošlog stoljeća godišnje se događalo 25 avionskih nesreća. I taj je broj rastao sve do prve polovice 70-ih godina, kada je doživio svoj maksimum: negdje oko 30-40 velikih nesreća godišnje. Zatim je broj počeo padati, a podaci proteklih 10-ak godina govore o prosječno 15-ak velikih nesreća godišnje’, otkrio nam je Toni Milun.

Kako je Toni došao do navedenih brojki i podataka, detaljno pogledajte u njegovu videoprilogu: