gorivo2

Cijene benzina jutros su prvi put nakon četiri godina pale ispod 9 kuna. Litra eurosupera 95 tako stoji 8 kuna i 80 lipa što je 30 lipa manje po litri, dok je cijena dizela pala za 28 lipa te sada stoji 8 kuna i 57 lipa.

Iako cijene goriva padaju već dulje vrijeme, to se neće odraziti na pojeftinjenja smatra Krešimir Sever iz Nezavisnih hrvatski sindikata. “Mnogi podižu cijene zbog toga jer rastu cijene goriva, istovremeno kad te cijene padaju onda opravdavaju da nemaju razloga spuštati cijene jer im je udio prijevoza u ukupnim troškovima mali”, kazao je Sever.

Pada cijena goriva brine ministra financija Borisa Lalovca. Planirao je 5,5 milijardi kuna od PDV-a na naftne derivate, prenosi Narod.hr.

“Kada bi cijelu sljedeću godinu bila kuna manje u odnosu na ovu godinu to bi za državni proračun iznosilo manje oko pola milijarde kuna”, kazao je Lalovac.

No još ima mjesta za smanjivanje cijena goriva tvrdi naftni stručnjak Jasenko Umičević.

“Ono što još uvijek možemo očekivati je da taj pad bude još i veći, jer prema nekim procjenama koje radimo još uvijek su cijene nešto više nego što bi realno trebale biti. Dakle INA i ostali trgovci još uvijek imaju više marže nego što bi bilo realno”, kazao je Umičević.