vladimir kristijan hbor otpremnina

Dok dužnicima oprašta minuse, Hrvatska menadžerima koji napuštaju svoje funkcije omogućuju i veće otpremnine nego što im je ukupna plaća koju su zaradili. Posljednji je primjer bivši predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj, Vladimir Kristijan.

Nakon devet mjeseci rada, bivši šef HBOR-a Vladimir Kristijan dao je ostavku i pokupio 12 plaća otpremnine, javlja RTL.

“Odlazim svojevoljno i na vlastitu inicijativu, ponajprije zbog različitih pogleda, u odnosu na vlasnika, na ukupnu poslovnu politiku i strategiju daljnjeg razvoja i djelovanja HBOR-a”, obrazložio je.

Donedavni šef HBOR-a odmah po dolasku na funkciju iskeširao je milijune za nove automobile te na preuređenje ureda.

Ministri, članovi nadzornog odobora HBOR-a, koji su ga lani podržavali i najavljivali kao jeftinije rješenje, danas svi odreda šute. U Ministarstvu financija neslužbeno kažu kako su Kristijanovu otpremninu smanjili na samo 12 plaća, prethodni šef Anton Kovačev otišao je sa 16 plaća. Iz HBOR-a ne žele potvrditi, ali ni demantirati iznos otpremnine koji se navodno penje na 300.000 kn.

“Objavom traženih podataka HBOR bi povrijedio ugovornu obvezu te slijedom toga nismo u mogućnosti dostaviti niti komentirati informacije spomenute u upitu”, priopćeno je iz HABOR-a.

Bivši šef Nadzornog odbora istaknuo je da je to tako kada se važne ljude imenuje po političkom kriteriju.

“Onda je pitanje kako je taj čovjek došao, treba pitati članove Nadzornog odbora, a posebno Grčića jer razlog da su najurili ekipu Antona Kovačeva je isključivo stranačka podobnost, jer je to dobro funkcioniralo i bili su odlični ljudi”, kazao je nezavisni saborski zastupnik Slavko Linić.

Isto tvrde i u HDZ-u.

“Svi znamo kako je do toga došlo, sjećamo se s koliko je strasti buke i svađa unutar SDP-a došlo do smjene Kovačeva. Činjenica jest da je to još jedan dokaz kadrovskog glavinjanja Vlade”, dodao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Iako grešku ne priznaje javno, jasno je da Vlada shvaća da je krivac jer je spornu odluku o otpremnini promijenila. Novi šef HBOR-a, ako ode sam, neće dobiti ni kune.