mirando mrsić mirovine hdz

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izjavio je u ponedjeljak kako su podaci o mirovinama uplaćenima na račune umrlih te na nepostojeće račune rezultat osam godina HDZ-ovih vlada za kojih se, tvrdi, nije vodilo računa o mirovinskom sustavu.

Ne amnestirajući HDZ za nerješavanje istog problema, moramo podsjetiti da je Mirando Mrsić ministar već 3,5 godine, ali da svejedno ima obraza bez imalo srama za svoj nerad i propuste optuživati bivše vlade.

Podsjetimo, HRT je jučer izvijestio da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) provjerom OIB-a ustanovio da su godinama isplaćivali više od 200 mirovina u inozemstvu, što preminulim osobama, što živima, ali na pogrešne račune.

“Sređujemo stanje u državi, a ovo je završetak sređivanja stanja u mirovinskom sustavu. Očito je propušteno osam godina kada je sadašnja oporba bila na vlasti da se to stanje sredi. Tada je postojao i OIB i sustav kontrole, no očito da se zbog nečega nije željelo kontolirati isplate mirovina”, rekao je Mrsić za Hinu.

Podsjetio je da je njegovo ministarstvo već otkrilo više od 50 tisuća korisnika mirovina bez OIB-a, slučajeve primanja nezasluženih mirovina, kao i one u kojima su mirovine primale “mrtve duše”.

“Mi isplaćujemo dosta mirovina u inozemstvu, a sada imamo dobar mehanizam kako možemo kontrolirati te isplate, s obzirom na to da postoji sustav vezan uz banku i točno znamo gdje se isplaćuje. Prijašnjih godina smo utvrdili da se isplaćivalo i na račune koji su bili ugašeni, pa je to transferirano na neke druge račune. Ne bih govorio o pogrešci mirovinskog sustava, nego o dugogodišnjem nemaru prema tome sustavu”, kazao je Mrsić.

Poručio je da, dok je on ministar, ni jedna nepripadajuća mirovina neće biti isplaćena ni u Hrvatskoj ni u inozemstvu.

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: Hina