piloti bankari plaća najveća plaća

Prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj isplaćena za prosinac prošle godine iznosila je 5716 kuna i bila je realno 3,4 posto viša nego u prosincu prethodne godine, objavio je Državni zavod za statistiku. I prosječna mjesečna neto plaća za cijelu prošlu godinu bila je malo viša – 5533 kune. Prema prosječnoj plaći za 2013., to je više za 0,5 posto.

Najveću prosječnu neto plaću za prosinac, od 10.555 kuna, primili su zaposleni u zračnom prometu. Prosjek u djelatnosti promidžbe i istraživanja tržišta iznosi 9352 kune, dok su zaposleni u financijskim uslužnim djelatnostima za prosinac prosječno dobili 9039 kuna. Više od 9000 kuna, odnosno 9001 kunu, iznosila je prosječna neto plaća isplaćena zaposlenima u računalnom programiranju, savjetovanju i djelatnostima povezanima s njima.

Istodobno su zaposleni u proizvodnji odjeće primili najnižu prosječnu neto plaću za prosinac – 3109 kuna. Prosjek plaća u proizvodnji kože i srodnih proizvoda iznosio je 3130 kuna, dok su zaposleni u zaštitnim i istražnim djelatnostima posljednjega lanjskog mjeseca u prosjeku bili plaćeni 3132 kune. Manje od 4000 kuna iznosila je prosječna neto plaća u uslugama u vezi s upravljanjem i održavanjem zgrada te djelatnosti uređenja i održavanja krajolika, potom u drvnoj industriji, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, proizvodnji namještaja te djelatnosti socijalne skrbi (bez smještaja za starije i osobe s invaliditetom).

DZS je objavio i da je prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za lanjski prosinac iznosila 8067 kuna, odnosno nominalno za 0,8 posto, a realno za 1,3 posto više nego u prosincu 2013.