državna matura esej

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) izvijestio je o objavi privremenih rezultata ispita državne mature u ljetnome roku. Konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja u 12 sati.

Od prijavljenih 13.286 gimnazijalaca, maturi ih je pristupilo 12.977, dok je od prijavljenih 19.313 učenika strukovnih škola na maturu izašlo 17.638, pokazuju podaci NCVVO-a.

Oko 2000 maturanata unatoč prijavi odustalo je od izlaska na maturu u ljetnom roku. Većinom je riječ o učenicima strukovnih škola kojima matura nije obavezna. Svi koji su prijavili ispite, a na njih bez opravdanih razloga nisu pristupili, plaćaju kaznu od 175 kuna po ispitu. Koliko je takvih slučajeva, Nacionalni centar izvijestit će u ponedjeljak.

– Ne možemo govoriti o tomu da će svih 2000 maturanata podlijegati kaznenom plaćanju s obzirom na to da imamo dosta slučajeva opravdanog izostanka s ispita, najčešće iz zdravstvenih razloga – kažu u NCVVO-u. Maturante upozoravaju da svakako plate naknadu za nepristupanje ispitima – ako to ne učine, neće dobiti svjedodžbu. Maturu je polagalo i blizu 5000 kandidata koji nisu ovogodišnji maturanti, pa je ukupno u ljetnom roku zabilježeno 35.527 pristupnika.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list