pupovac teršelič platforma 112 udruge Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva natječaj antifašistička liga documenta

Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva dodijelila je na svojoj sjednici 28. svibnja 2015. u okviru Tematskog fonda “Demokratizacija i razvoj civilnoga društva 2.0″, oko 7 milijuna i 400 tisuća kuna financijske potpore za 23 platforme udruga koje su se prijavile na poziv (natječaj) Nacionalne zaklade, što su velika financijska sredstva za zemlju koja je 7 godina u krizi.

Za djelovanje udruga “Platforme 112″, drugih povezanih udruga i njihovih platformi, koje su bile protiv referendumskog izjašnjavanja o braku, odobreno je oko 4.700.000 kuna sredstava. Primjerice, platforme nazvane “Platforma 112” i “Anifašistička liga Hrvatske” dobile su zajedno 650.000 kuna.

Članovi Upravnog odbora – redom članovi ili bliski SDP-u

Članovi Upravnog odbora Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, koji su jednoglasno odobrili ovu veliku “transakciju” lijevo-liberalnim udrugama su: Vladimira Ivandić, ravanteljica Uprave za europske integracije i međunarodne financijske odnose Ministarstva financija; Vedran Horvat, voditelj zagrebačkog ureda Heinrich Böll Stiftunga, njemačke zelene fondacije; Boris Hajoš, tajnik, Hrvatske udruge za odnose s javnošću i glasnogovornik Ministarstva za europske integracije za vrijeme SDP-ove Vlade 2000-2003.; Zdenko Franić iz Instituta za medicinska istraživanja i medicinu rada i saborski zastupnik SDP-a za od 2008-2011.; Jasminka Božić, viša asistentica pri Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu; Vesna Vašiček, profesorica na Ekonomskom fakultetu Katedre za računovodstvo i glavna državna rizničarka u Ministarstvu financija 2000-2004, za vrijeme SDP-ove Vlade. Na sjednici nisu sudjelovala tri dodatna člana Upravnog odbora, ali su bili prisutni Cvjetana Plavša-Matić, upraviteljica Nacionalne zaklade i Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH (oboje bez prava glasa).

Tražili stotine tisuća kuna, ali su zauzeti za razgovore

Iz zapisnika sjednice Upravnog odbora, objavljenom na internetskim stranicama Nacionalne zaklade, daje se naslutiti da rezultati djelovanja financiranih platformi nisu uopće bili jasno utvrđeni, već će u “najvišoj mogućoj mjeri (biti) jasno utvrđeni” naknadno, “prilikom razgovora”, bez obzira što su sredstva podrške djelovanju pojedinih Platformi već odobrena. s druge strane, u Pozivu natječaja od 9. veljače 2015. je stajalo da – prije odluke o dodjeli sredstava -, “ovisno o broju prijava i potrebi za dodatnim informacijama, Nacionalna zaklada može sa platformama (…), organizirati pojedinačne sastanke/razgovore (…) s ciljem detaljnijeg upoznavanja s njihovim modelom djelovanja i planiranim aktivnostima.” Iako su takvi mogući razgovori dodatno najavljeni nakon završetka procesa prijave na natječaj (18. ožujka), Nacionalna zaklada je obavijestila udruge-koordinatore platformi da “s obzirom da se veći broj platformi javio sa zamolbom da se uzme u obzir zauzetost drugim obavezama u razdoblju najavljenom za razgovore [iako su se prijavile za financijska sredstva od minimalno 200.000 ili 500.000 kuna!] (…), izvješćujemo Vas da će se razgovori organizirati sa platformama kojima će se odobriti podrška kako bi se kvalitetno pripremili za novi oblik financiranja aktivnosti otvorenih platformi”, dakle: naknadno. U zapisniku od 28. svibnja se smisao tih razgovora/sastanaka opet dodatno promijenio jer stoji da će se na razgovorima utvrđivati očekivani rezultati djelovanja platformi…. Postavlja se pitanje, kako je moguće da se uvjeti natječaja tako periodički mijenjaju?

Projekt koji tematizira obitelj – “nedovoljno inovativan”

Udruga U ime obitelji je zajedno s još 9 udruga iz Hrvatske, Mađarske, Italije i Slovenije na spomenuti natječaj prijavila platformu “Obitelj je budućnost Europe” kojoj je cilj međusobno jačanje i povezivanje udruga za obitelj te organizacija međunarodne konferencije u listopadu 2015. s radnim naslovom: “Obitelj – temelj društvene i ekonomske snage”. Saznajemo u U ime obitelji da će na konferenciji biti predstavljene dobre prakse osnaživanja i zaštite obitelji na području zakonodavstva, ekonomije, socijalne i edukacijske politike – kako iz perspektive državnih institucija, tako i iz perspektive dionika civilnog društva. Također, bit će riječi o ključnoj ulozi obitelji za izlazak iz demografske, ekonomske i moralne krize.

Za djelovanje platforme “Obitelj je budućnost Europe” Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva nije odobrila nikakvu financijsku podršku “zbog nedostatnog iskoraka Platforme u inovativni koncept djelovanja otvorenih platformi”, kako se navodi u dopisu Nacionalne zaklade.

Ovdje možete vidjeti koje su sve platforme i udruge dobile sredstva Nacionale zaklade. Popis donacija iznenadit će i najveće skeptike.

REZULTATI natječaja “Demokratizacija i razvoj civilnoga društva 2.0″

Izvor: Narod.hr
Foto: Hina