fifa-world-cup-brazil-2014-51

Papa će na Svjetskom prvenstvu biti prisutan, ne osobno, nego u formi “Franjina trenutka” na utakmici otvorenja između Brazila i Hrvatske, 12. lipnja, kako je najavio i FIFA-in šef Joseph Blatter nakon posjeta Vatikanu.

Nestrpljivo se očekuje trenutak u kojemu će se, kako je još u travnju najavila brazilska predsjednica Dilme Rousseff, papa Franjo porukom obratiti na početku skorog Svjetskoga nogometnog prvenstva u Brazilu, ističe Kathpress u paketu vijesti vezanih uz skoro Svjetsko nogometno prvenstvo.

Papa će na Svjetskom prvenstvu biti prisutan, ne osobno, nego u formi “Franjina trenutka” na utakmici otvorenja između Brazila i Hrvatske, 12. lipnja, kako je najavio i FIFA-in šef Joseph Blatter nakon posjeta Vatikanu, a prenosi Kathpress. Da bi se pokazala poruka mira nogometnog natjecanja, za koju se i Papa zauzima, sa stadiona će poletjeti i golubica mira. Papina je želja bila da se na rubu terena postavi maslina, ali to nije uskladivo s FIFA-inim pravilima, rečeno je. Ipak, Papi je to već uspjelo kada su prijateljsku utakmicu igrale Italija i Argentina. Tom prigodom nastupili su i vrhunski igrači, kao što su Lionel Messi, Mario Balotelli i Gianluigi Buffon, koji su prethodno posjetili Papu, a on im je predao blagoslovljeno stabalce masline koje je za vrijeme utakmice stajalo uz rub olimpijskog stadiona u Rimu. Ta maslina mira poslije je dobila svoje stalno mjesto u Vatikanskim vrtovima.

“Prijatelj nogometa”, kako je Blatter službeno nazvao papu Franju, koristi sport kao most za poruke i za birane riječi. “Juegen Adelante!”, odnosno “Hajde, igrajte!” dovinuo je Papa na Svjetskom danu mladih u Riu mladim vjernicima. Zadaća kršćana, kao i cijele Crkve, može se usporediti s onom nogometnog tima: uvijek moraju “naporno trenirati” te poput Isusa biti “akteri povijesti, a ne samo gledatelji”.

IKA/Bitno.net