goran radman hrt branitelji Boris Sruk

Paralele, vanjskopolitički magazin Hrvatske televizije, u zadnjoj emisiji tematizirali su javne televizije u Europi te prikazali funkcioniranje slovenske, grčke, švedske i mađarske televizije. Zanimljivo je kako nisu istaknuli primjere televizija kao što su BBC, ARD, TF, RAI, ORF, TVP ili neka druga od kvalitetnih javnih televizijskih servisa. Nadajmo se da su barem gledali kako je BBC, profesionalno i nepristrano pratio nedavne britanske izbore, koliko su voditelji i komentatori bili balansirani i objektivni.

Kako posluje Hrvatska radio televizija, koju građani godišnje financiraju s oko 1,3 milijardi kuna, pogledat ćemo kroz usporedbu s radom, primjerice, Radio televizije Slovenije. Konkretno mislimo na plaće, počevši od glavnog ravnatelja televizije, pa nadalje. No, krenimo redom.

Plaće na HRT-u

Koliko je poznato glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman prosječno je u prošloj godini mjesečno primao oko 17.800 kuna neto, odnosno 35 tisuća kuna bruto, barem tako stoji u njegovom izvješću o plaćama koje je morao dostaviti Hrvatskom saboru.

Na plaće 3165 radnika “odlazi” ukupno gotovo 438 milijuna kuna.

Četiri ravnatelja programskih jedinica (Saša Runjić – Program, Marija Nemčić – Produkcija, Duško Zimonja – Tehnologija, Boris Sruk – Poslovanje) prosječno mjesečno dobiju  po 16.850 kuna neto, odnosno 31.750 kuna bruto.

Nadalje, sedamnaest glavnih urednika, među njima šefovi četiri televizijska i tri radijska programa te devet regionalnih centara, prosječno je neto primalo 12.400 kuna, bruto gotovo 21 tisuću kuna.

Ako se gleda prosjek za  rukovoditelje 27 radnih jednica iznosi 12.400 kuna neto, 21 tisuću kuna bruto.

Za 50 rukovoditelja odjela prosječni je neto 11.300 kuna, bruto 18.150 kuna.

Hrvatska radio-televizija od građana, preko TV pretplate koja iznosi 80 kuna mjesečno, godišnje dobiva 1, 3 milijarde kuna.

Što je s plaćama na RTV Sloveniji?

Prvi čovjek RTV-a Slovenija Marko Fili ima plaću 18 200 kuna bruto.

RTV Slovenija ima 1915 zaposlenih, ukupni godišnji prihod koji ostvaruje je 115 milijuna eura, od toga 30 posto ostvaruje na tržištu, tehničkim uslugama i oglašavanjem.

Plaće snimatelja su 8 400 kuna bruto, novinara 10 700, urednika emisije 12 100.

Pristojba za kućanstvo je 97 kuna, a za ugostitelje, trgovine i hotele oko tri puta više.

HRT uz manji prihod daje veće plaće

Usporedimo li tako plaće glavnih ravnatelja na HRT-u i i RTV-u Slovenija postaje jasno da Goran Radman ima gotovo dvostruko veću plaću od čelnog čovjeka RTV-a Slovenija.

Osim toga isto je i s plaćama ostalih kadrova, pa zapravo postaje jasno kamo novac odlazi?

Radman sve pokušao sakriti

Prije nekoliko dana Hrvatski sabor je odlučio da glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman ne mora Saboru dopuniti svoje izvješće o plaćama. Naime, Radman je prije toga dostavio papire u kojima se nalaze pravilnici, sistematizacije, kolektivni ugovor i dr., te su navedena sva radna mjesta, od dostavljača do glavnog ravnatelja i vrijednosti koeficijenata, za svako je radno mjesto jasno kolika je plaća, smatraju u SDP-u

Sabor je  na dopunu izvješća Radmana obvezao još u ožujku, i to jednoglasno, a Radman je poslao dokument u kojem nije bilo podataka koje je Sabor zatražio.

Saborski odbor za medije ustrajao je 16. travnja da glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman mora postupiti po zaključku Hrvatskog sabora, odnosno dopuniti izvješće o troškovima plaća i drugih primanja na HRT-u, te ga u roku od pet dana poslati na Markov trg. Radman je rekao kako je njegov odgovor “u granicama mogućnosti”, utemeljen na zakonu, odnosno da je uvjeren kako bi, da je postupio drugačije, prekršio barem tri zakona – o HRT-u, o radu, o zaštiti osobnih podataka.

Prošli tjedan, točnije 8. svibnja Hrvatski sabor – 58 koalicijskih zastupnika, mahom iz SDP-a, izjasnio se protiv prijedloga Odbora za medije da se Radmana obveže da u roku od pet dana Saboru dostavi dopunjeno izvješće o plaćama i drugim primanjima na HRT-u. Za prijedlog Odbora bio je 31 zastupnik.

“Mislili smo da nas samo glavni ravnatelj HRT-a vuče za nos dostavom tih izvješća, sada vidimo da to radi i Klub SDP-a”, ustvrdio je Boro Grubišić. Da su zastupnici, kaže, željeli da im se dostave pravilnici, kolektivni ugovori, sistematizacija, onda bi to tražili.

Grubišić podsjeća da je NO HRT-a raspušten i da je Sabor jedini kontrolni instrument za javni servis. “Prekinimo raspravu i donesimo zaključak da glavni ravnatelj podnese ostavku ili ako Sabor to ne može, riješimo to nedolaskom na sjednice dok Radman ne dopuni izvješće”, predlaže Grubišić.

Prisjetimo se – Klub zastupnika HNS-a predložio je 30. travnja Saboru da glavnom ravnatelju HRT-a Goranu Radmanu dade još pet dana da dopuni svoje izvješće o plaćama na HRT-u, a ako glavni ravnatelj to ne učini, pokrene postupak njegove smjene.

Treba li uopće na kraju podsjetiti da su plaće, općenito gledajući, veće u Sloveniji nego u Hrvatskoj, baš kao i standard građana? No, to nije prepreka djelatnicima naše javne televizije da imaju veće plaće nego djelatnici slovenske javne televizije.

Izvor: Narod.hr