češka, mup, oružje, teroristički napadFoto: afp

Češko Ministarstvo unutarnjih poslova predložilo je izmjene Ustava kojima građani te zemlje dobivaju pravo da potegnu oružje u slučaju terorističkog napada.

“U vrijeme kada se izvode napadi u Europi imamo dojam da bi građaninu Ustav trebao dati veće pravo za obranu ali legalno dobivenim oružjem”, kazao je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec za Hospodaržske novini.

Češka ne pristaje na nastojanja Europske unije da ograniči legalne mogućnosti za držanje nekih vrsta vatrenog oružja, a MUP je podnio prijedlog ustavnog zakona po kome bi Česi koji legalno posjeduju oružje mogli samoinicijativno ga upotrijebiti u obrani Češke kako bi se spriječili teroristički napadi kao oni u Parizu ili u Nici i Berlinu.

Pravo da pucaju na terorista u slučaju napada čak i kada oni sami nisu ugroženi dobili bi samo češki državljani i to isključivo na teritoriju Češke i ne bi se odnosilo ni na građane EU s boravkom u Češkoj, predlaže MUP.

“U slučaju napada na tzv. meke ciljeve mogućnosti državnih organa da efikasno i brzo spriječe žrtve su ograničene. Zato želimo dozvoliti obrambeni napad i ljudima koji legalno posjeduju oružje. Nema sumnje da teroristički napad ima manje šanse da bude uspješno izvršen u slučaju da se suoči s aktivnom, blagovremenom obranom, čak i kada u nju krenu civili”, navodi se u obrazloženju izmjena koje bi češki parlament trebalo usvojiti najkasnije u jesen ove godine.

“Neće kod nas biti tako da će svatko moći kupiti oružje. Takav model mi sigurno nećemo imati. Kontrole za dozvolu za oružje će biti još oštrije nego do sada”, kazao je Hovanec.

Prema statistikama MUP-a u prosincu prošle godine dozvolu za nošenje oružja imalo je 300.000 ljudi, od čega skoro 241.000 Čeha dozvolu kategorije “E” – za zaštitu života, zdravlja i imovine, a u zemlji je registrirano skoro 800.000 komada oružja svih kategorija koja podležu režimu izdavanja dozvole.

Izvor: Sloboda.hr/Hospodaržske novini/Novosti.rs