suđenje munchen josip perković zdravko mustač nobilo svjedoci prijetnje

“Čudno je da se neki neugodni događaji svjedocima redovito događaju neposredno pred termine njihova svjedočenja”, rekao je jučer za HTV Leinhard Weiss, njemački savezni državni odvjetnik. Smatra da to ne može biti slučajno. Kazao je i kako su ukupno 8 svjedoka u procesu protiv Perkovića i Mustača zbog sudioništva u ubojstvu Stjepana Đurekovića, neovisno jedni o drugima, potvrdili kako su na njih vršeni pristisci.

Weiss, koji je za HTV komentirao zaštitu koju je Njemačka pružila svjedoku u proces Ivanu Krmpotiću i njegovoj supruzi istaknuo je kako će se Njemačka boriti protiv svakog oblika manipuliranja svjedocima.

Podsjetimo, njemačka policija u subotu je odlučila pružiti zaštitu Ivanu Krmpotiću i njegovoj supruzi. Njemačka policija njega i suprugu sklonila je na sigurno mjesto jer su prijetnje bile u izravnoj vezi s njegovim svjedočenjem u procesu protiv Perkovića i Mustača.

Naime, u zgradu u kojoj živi Ivan Krmpotić je provaljeno, a počinitelji su svjedoku ostavili prijeteću poruku, ali pobjegli nakon što su se pojavili susjedi. On naime živi u policijskoj zgradi i susjedi su policajci s dozvolom za nošenje oružja.

Krmpotićevi problemi s hrvatskim institucijama

Provala i prijetnja su prijavljene, no hrvatska policija nije poduzela ništa da ga zaštiti. Zato je reagirala Njemačka, koja je u kratkom roku od 4 sata došla po Ivana Krmpotića i suprugu, te ih preksinoć prebacila u Njemačku i sklonila u sigurnu kuću.

No, izostanak reakcije policije nije jedini problem koji Krmpotić ima s hrvatskim institucijama. Naime, nakon njegovog iskaza njemačkim istražiteljima ponovno je otvoren sudski spor koji je Krmpotić dobio prije 21 godinu. Tako saznajemo da Krmpotiću, u ovom slučaju u kojem je postupanje suda u više elemenata postupka upitno, ukoliko se u utorak ne pojavi na sudu  prijeti kazneni progon. Iako je sam spor, koji je svojedobno dobio, davno trebao biti u zastari.

Odvjetnik Pavlović: Nešto se ozbiljno događa oko Krmpotića

“Iako su informacije još uvijek nejasne, očito se nešto ozbiljno događa oko njega.”, rekao je za HRT Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković.

Odvjetnik Nobilo: Svjedoci su pretjerivali

Perkovićev odvjetnik Ante Nobilo kazao je kako su se neki svjedoci neistino žalili i pretjerivali.

Podsjetimo, na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Münchenu prošlog je tjedna njemački kriminalistički inspektor Roland Bruder govorio o pritisku na Ivana Krmpotića, budućem svjedoku tužiteljstva u procesu protiv Perkovića i Mustača za sudioništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića.

Pritisak se, ustvrdio je Bruder, vršio na članove obitelji, odnosno na njegove kćeri Helenu Krmpotić i Gabrijelu Krmpotić-Kos.

Prijetnje, pritisci, zastrašivanja i hrvatsko pravosuđe

Prijetnje, pritisci i zastrašivanja česta su tema na sudskom procesu u Münchenu. Osim pritisaka o kojima je za medije progovorio Vinko Sindičić, koji smatra kako ga je netko pokušao likvidirati kada ga je sivim terencem pokušao izgurati s autoceste sjeverno od Nürnberga, i Krmpotića, na samom procesu u svojstvu svjedoka govorila je i Jelena Vitezica. Ona je krajem siječnja spomenula da joj se u Hrvatskoj prijetilo kaznenim progonom ako progovori na sudu u Münchenu i da je nekoliko puta pozivana u riječko državno odvjetništvo zbog davanja iskaza o svjedočenju u procesu protiv Pratesa.

Vrlo slična situacija ponovila se i sa svjedokinjom Marom Rodriquens, talijanskom državljankom. Rodriquens je u siječnju upozorila sud da je izložena telefonskim pozivima s prikrivenog broja i pozivima s telefonskih brojeva iz Republike Hrvatske te da takvi pozivi ne prestaju ni nakon promjene njenog telefonskog broja.

Posebno je navela da ima ozbiljnih problema sa hrvatskim pravosuđem jer se već više od sedam godina vodi postupak po njenoj građanskoj tužbi koji nikako da završi, da se od nje traži da položi kauciju za troškove postupka u visini od čak 10.000 eura, da joj je zbog nekog minornog duga od 200 eura u ovršnom postupku oduzeta i uklonjena internetska stranica na kojoj je objavila detalje o odnosu Perkovića i Sindičića. Tijekom ispitivanja od strane predsjedavajućeg svjedokinja je dala do znanja sudskom vijeću da je se pokušava spriječiti da svjedoči uporabom nekih intimnih detalja iz njenog života. Zbog svega toga nije bila spremna svjedočiti jer je smatrala da bi svjedočenjem sebe izvrgla opasnosti u Republici Hrvatskoj. Sudsko vijeće je tada odlučilo da se svjedočenje ove svjedokinje odgodi, dok joj se ne dodijeli odvjetnik na trošak suda kao posebni pravni savjetnik koji će se brinuti o njenim interesima.

Ministar Ostojić ne odgovara na upite

O postupanju, odnosno nepostupanju hrvatske policije u slučaju provale i prijetnje svjedoku Ivanu Krmpotiću portal narod.hr poslao je jučer upit ministru Ranku Ostojiću, ali do sada nije stigao odgovor.

Danas na sudu u Münchenu

Tijekom današnjeg dana u Münchenu svjedoči viši kriminalistički inspektor Rudolf Kreilinger, sutkinja na Visokom njemačkom sudu Yvonne Ott te bivši šef slovenskog ogranka SDS-a Silvester Gorenc i hrvatski istražitelj Ante Glavan, o čemu možete čitati tijekom današnjeg dana na portalu narod.hr.

Izvor: Narod.hr/agencije