josip perković mustač suđenje

Svjedočenjem dvoje važnih svjedoka nastavlja se ovaj tjedan pred Visokom zemaljskim sudom u Münchenu suđenje Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sumnje u umiješanost u brutalno ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

U ponedjeljak će se pred sudom u svojstvu svjedoka pojaviti sutkinja Vrhovnog saveznog suda Ursula Schneider koja će svjedočiti u vezi spoznaja dobivenih iz suđenja Krunoslavu Pratesu, a koje bi mogle biti relevantne za ovaj proces.

U utorak i srijedu bi trebao svjedočiti Bože Vukušić, bivši aktivist hrvatske političke emigracije, a nakon osamostaljenja Hrvatske i djelatnik hrvatskih obavještajnih službi te član Komisije za utvrđivanje ratnih i poratnih žrtava.

Svjedočenje Vukušića bi, kako stoji u priopćenju suda, trebalo donijeti spoznaje u vezi sa “strukturom i djelatnostima bivših jugoslavenskih tajnih službi”.

Vukušić je 80-ih godina u Njemačkoj bio pravomoćno osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog umiješanosti u ubojstvo jednog agenta SDS-a 1983. u Karlsruheu, a autor je publikacija u kojima se tematiziraju sukobi između hrvatske emigracije i jugoslavenskih državnih službi.

Svjedočenje Vukušića očekuje se s velikim zanimanjem jer je on sam u nekoliko navrata uoči suđenja najavio kako će razotkriti nove detalje u vezi s povezanošću aktualnog hrvatskog državnog vrha s optuženicima Perkovićem i Mustačem.

Za svjedočenje Bože Vukušića određen je još jedan dan i to 26. siječnja.

Krunoslav Prates je 2008. već osuđen za suučesništvo u ubojstvu Stjepana Đurekovića. Optužnica Josipa Perkovića i Zdravka Mustača tereti da su logistički organizirali ubojstvo Stjepana Đurekovića, između ostalog i na temelju spoznaja dobivenih iz izvješća Krunoslava Pratesa koji je za SDS radio kao agent.

Prates je tijekom svog svjedočenja na ovom suđenju opovrgnuo da je Josipu Perkoviću predao ključ garaže u kojoj je kasnije ubijen Đureković čime je potpuno pobio svoj iskaz iz vlastitog procesa prije šest godina.

Suđenje Mustaču i Perkoviću počelo je 17. listopada prošle godine i trebalo bi trajati do 30. srpnja 2015.