Potvrđujem da je Medicinska škola Bjelovar otkazala Ugovor o radu zaposleniku/ci zbog osobito teške povrede obveze iz radnog odnosa zbog koje, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obiju ugovornih strana, nastavak rada nije bio moguć. Procedura otkazivanja Ugovora o radu je trajala od početka prosinca 2021., poštujući zakonski propisane postupke. Pomoć vezanu za otkazivanje Ugovora o radu smo dobili od odvjetnika, a o navedenom je obavješteno Ministarstvo znanosti i obrazovanja – potvrdila je za Bjelovarac.hr ravnateljica Medicinske škole Bjelovar, Biljana Balenović.

Ekstremna situacija

Naime, nastavnik vjeronauka, diplomirani kateheta S.Č., nakon 10 godina rada u Medicinskoj školi, kao i u Komercijalnoj i trgovačkoj školi Bjelovar, dobio je otkaz. Ovaj vrlo principijelan i dosljedan čovjek svjestan je činjenice da se našao u ekstremnoj situaciji u kojoj su se odjednom narušili i međuljudski odnosi. Svjestan je da većina ljudi funkcionira na način da slijepo i bespogovorno sluša zapovijedi kako bi osigurala egzistenciju, no on je drugačiji.

– Ne žalim zbog svoje odluke jer sam bio dosljedan u onome što sam govorio do samoga kraja. Trudio sam se sve ono što sam svojim učenicima na predavanjima govorio o moralu, vrlinama, etičnosti i savjesti, dokazati i živjeti i u praksi. Smatram da bi sve drugo bilo licemjerno s moje strane, bez obzira na trenutni ishod moje situacije. Pa je li baš svaka zapovijed za slušanje, pita li se itko je li ona moralna ili etična? Točno je, dobio sam prvu i drugu opomenu, to je argument njih u školi, no ja se isto tako pitam što sam ja to skrivio? Koronu sam prebolio i osim uobičajenih simptoma kao i kod gripe nikakve druge tegobe nisam imao. Ne pušim, ne pijem, rekreativno se bavim sportom, zaista ne znam što više hoće od mene. Cijepio se nisam, niti ne planiram. Očito je najveći problem što sam zdrav i necijepljen – kaže nastavnik.

Dodaje i kako je sada očito da se otkaz može dobiti ako se pokaže neposluh unatoč činjenici da se učestalo govori o tome kako imamo pravo izbora. To „pravo“ je najobičnija farsa. Uzmi ili ostavi, to nije nikakav izbor, već najobičnija ucjena, odnosno ultimatum.

 Četiristotinjak učenika

– Argument zbog kojeg sam dobio otkaz je da se nisam pojavljivao na radnom mjestu. Ne znam kako da se pojavim na radnom mjestu ako me ne puste u školu? Dolazio sam dva ili tri dana, za to imam i svjedoke, no u školu me nisu pustili. Zar bih se trebao s nekim posvađati ili potući da bih obranio svoje pravo izbora ne cijepljenja ili ne testiranja? Dakle, nisam se ničim ogriješio o kanonski mandat niti prekršio ijednu točku iz svog ugovora o radu. Moja je savjest čista i ne želim pokleknuti pred ovim novim svjetskim poretkom samo zato što netko tako želi. To bi bilo protiv svega što sam predavao, što osjećam i što jesam. Ako je cijena siguran posao, moj stav nije na prodaju. Ma koliko god to nekome, u današnje vrijeme, kad većina misli samo na egzistenciju, bilo čudno ili neozbiljno. Nekako ćemo se već snaći. Bitno je ostati čovjek. Ova loša i nelogična vremena će proći. Nakon svega će se podvući crta i vidjeti tko je ostao uspravan, a tko je „samo radio svoj posao i nije pitao previše“. Znam da nismo svi jednaki i znam da nismo svi za neku borbu – kategoričan je S.Č.

Pojašnjava kako je učenicima, a imao ih je 400-tinjak, uvijek dao do znanja i objasnio im svoja uvjerenja. I zbog njih je djelomice odlučio ne popustiti. Jer, tužno je gledati učenike s maskama u razredu, to za njega jednostavno nije način kako treba izgledati nastava u školi. Isto tako, cijela situacija u školi postala je usiljena i među kolegama. Jer, kaže kako je u ovim vremenima, kad preporuke za nekog ostaju samo preporuke, a za nekoga nepisana zakonska obveza, odlučio reagirati po svojoj savjesti, logici i moralu te odlučio ostati u tome dosljedan.

U Tehničkoj školi sporazumno

Ravnatelj bjelovarske Tehničke škole Dario Malogorski prije nešto više od mjesec dana također se našao u situaciji u kojoj je morao djelatniku uručiti otkaz.

– Mi smo potpisali sporazumni otkaz i sve je išlo dosta brzo. U školi je počeo raditi 1. rujna i zaista smo dobro surađivali. No, budući da nije bio cijepljen i nije se želio testirati postupili smo po proceduri i nakon drugog upozorenja, a sve u dogovoru s Ministarstvom, potpisali smo sporazumni raskid – pojasnio je ravnatelj Tehničke škole Dario Malogorski. Dodao je i kako je kolega bio vrhunski stručnjak u svom poslu i bili su zadovoljni njegovim radom, no situacija je morala tako završiti.

Izvor: Bjelovarac.hr