milorad pupovac kolinda grabar kitarović

Milorad Pupovac, Srbin po zanimanju, iznimno je važna osoba u hrvatskom političkom životu. On se neprestano zalaže za Srbe koji nisu sudjelovali u hrvatskom Domovinskome ratu, a u tome, prema svemu sudeći, ima velikih uspjeha.

Kad ste čuli ili čitali da je ovaj Srbin rekao barem jednu riječ o tome da je Hrvatsku branilo, prema kazivanju Zorana Šanguda, hrvatskog branitelja iz Vukovara, čak oko deset tisuća Srba? Pupovac svake godine od hrvatske države prima enormnu financijsku pomoć, koju na žalost ne troši za poboljšanje položaja Srba u Hrvatskoj, već za nekakvu svoju minornu političku stranku u kojoj ima relativno veliki broj zaposlenih, sve navodno njegove „babe i stričevi“. DORH često „progoni“ i provjerava poslovanja Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata, ali Pupovčevo „carstvo“ ne dira, iako je taj čovjek zajedno sa Stanimirovićem navodno učinio bezbroj kaznenih djela. Zahvaljujući ovim pomozbog junacima u Hrvatskoj se gotovo uopće i ne zna da su jednom manjim dijelom i Srbi branili Hrvatsku od – Srba.

Takvi kod Stanimirovića i Pupovca nemaju što tražiti. Oni neprestano govore i ističu nekakvu „ugroženost“ Srba, što je van svake pameti. Ili, kad ste čuli da je Pupovac stao u obranu ugroženih Hrvata u Srbiji? Sada su u Subotici (Srbija) zatvorili radio postaju koja je emitirala program za Hrvate, ali pozbog se nije javio. Ta dva „junaka“, Pupovac i Stanimirović, isključivo žive i preživljavaju po onoj – zavadi, pa vladaj. Stanimirović je za razliku od Pupovca i aktivno sudjelovao u ratu. Osobito ga se kao ratnog zločinca sjećaju u Tovarniku, ali i oni koji su živjeli nakon okupacije Vukovara u tome gradu, gdje je bio četnički gradonačelnik i četnički šef vukovarske ratne bolnice koja se tada zvala „Sveti Sava“. Čudno je da kad se polažu vijenci za sve poginule, nestale i umre hrvatske branitelje, nigdje nema ni pet posto Srba koji su u vrijeme rata bili na Tuđmanovoj strani. Boje se – Pupovca. Tek kad on „pusti dim“ iz stražnjice vjerojatno će tada i ti (svaka čast iznimkama) koji su stvarali hrvatsku državu, a po nacionalnosti su Srbi, skupiti hrabrosti i pokloniti se onima koji su pali za hrvatsku Domovinu, koja je i njihova, jer su se za nju borili.

Ne, u Hrvatskoj nisu ugroženi Srbi, već su Hrvati ugroženi u Srbiji. Ali i u Republici Srpskoj.

No, da neprestano ne potpiruje vatru između Hrvata i Srba ovaj Srbin po zanimanju već bi odavno upalio traktor i zaputio se u Kragujevac ili Niš, gdje mu je i mjesto.

U Hrvatskoj, prema najnovijim podatcima, zastupa malo više Srba nego ima članova obitelji, uključujući i njegova sina koji već godinama sretno živi u Nizozemskoj.

Autor: Mladen Pavković