Iako je mirovinski sustav u predkolapsnom stanju i država ga iz poreza mora dodatno financirati s dodatnih 20-ak milijardi kuna, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) odlučio je potrošiti gotovo 2 milijuna proračunskih kuna za rekonstrukciju WC-a.

Novinari Indexa pitali su ih o detaljima spomenutog građevinskog podviga i doznali sljedeće.

“Ugovoreni iznos za sanaciju sanitarnih čvorova u Ulici Antuna Mihanovića 3 u Zagrebu je 1.599.356,30 kn bez PDV-a. U okviru sanacije obuhvaćeno je sedam etaža koje se sastoje od muških i ženskih sanitarnih grupa te čajnih kuhinja. Uz navedeno, nužno je izvesti i zahvate u okolnim prostorima koji su instalacijski povezani s predmetnim sanitarnim grupama. Ukupna površina saniranih prostorija iznosit će približno 95 metara četvornih. Ovo je treći otvoreni postupak javne nabave za radove na sanaciji sjeverozapadne vertikale sanitarnih čvorova u Zagrebu, A. Mihanovića 3. Prva dva postupka javne nabave poništena su jer se nitko nije javio na objavljeni natječaj ili su ponude bile nevaljane”, objašnjava HZMO u mailu.

Nastavljaju dalje:

“Predmetni prostori koji se saniraju spadaju u najzahtjevnije dijelove objekta te se u sklopu predmetnih radova moraju izmijeniti i glavne instalacije razvoda sjevernozapadne vertikale koje nisu mijenjane od izgradnje objekta 1928. godine. Dodatna zahtjevnost i složenost pri izvođenju predmetnih radova proizlazi iz činjenice da je predmetni objekt proglašen pojedinačnim kulturnim dobrom od strane Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, od čije strane se također provodi kontinuirani konzervatorski nadzor pri izvođenju radova te diktiraju dodatni uvjeti za način izvođenja radova, odnosno materijale i opremu koja se ugrađuje. Ugovoreni rok za izvođenje predmetnih radova je 120 radnih dana, a isti se računa od dana uvođenja izvođača u radove koje je bilo 23. srpnja 2019. Rok za izvođenje uvjetovan je složenošću poslova te činjenicom da se pojedini segmenti materijala koji se ugrađuju (a diktira ih činjenica da je objekt zaštićeno kulturno dobro) ne nalaze u slobodnoj prodaji, već je potreban znatno duži rok isporuke”, raspisaše se iz HZMO-a.

Novinara je zanimala i točna i puna cijena, s ukalkuliranim PDV-om. Uz to, zanimalo ih je koliko je prostorija obuhvaćeno rekonstrukcijom i tko je izvođač radova.

“Navedeni iznos za radove na sanaciji sjeverozapadne vertikale sanitarnih čvorova uvećan za PDV iznosi 1.999.195,38 kn”, odgovorili su iz HZMO.

Više od 21 tisuće kuna po kvadratu novouređenog zahoda

Podijelimo li spomenuti broj s onih 95 kvadrata, koliko će ih biti rekonstruirano, dođemo do broja od 21 tisuće, 44 kune i ponešto lipa, koliko će HZMO izdvojiti za kvadrat novouređenog zahoda, piše Index.

Na koncu, iz HZMO-a su rekli da se rekonstruira “19 prostornih grupa, od kojih su 7 muške sanitarne grupe, zatim 7 ženskih sanitarnih grupa te 5 čajnih kuhinja. Napominjemo da će jedna sanitarna grupa biti izvedena kao invalidski WC, što do sada predmetni objekt nije posjedovao. Izvođač radova je tvrtka Smuđin d.o.o., Zagreb, Košnička 1.”

Izvor: Sloboda.hr/Index.hr