zlatar violić ministrica kulture josipović donacija ostavka

Premijer Zoran Milanović primio je pisanu ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić i s današnjim danom razriješit će je dužnosti, potvrđeno je u srijedu Hini iz Vlade.

“Predsjednik Vlade Zoran Milanović primio je pisanu ostavku ministrice kulture Andree Zlatar Violić. Predsjednik Vlade razriješti će ministricu kulture s današnjim danom”, rekao je Hini glasnogovornik Nikola Jelić.

Imenovanje novog ministra uslijedit će nakon što Milanović obavi konzultacije s koalicijskim partnerima.

“Kao ministrica prihvaćam odgovornost za nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i ispričavam se zbog nedovoljne kontrole i nepridržavanja propisa u financijskom poslovanju. Iako su sva dugovanja podmirena, smatram da je logična posljedica moje odgovornosti za nepravilnosti u financijskom poslovanju ostavka. Stoga ovime podnosim ostavku na mjesto ministrice kulture u Vladi RH”, napisala je u pismu ostavke na dužnost ministrice kulture Andrea Zlatar Violić.

Zlatar Violić je u pismu zahvalila predsjedniku Vlade na povjerenju koje joj je ukazao imenovanjem na mjesto ministrice kulture. “Posebno bih htjela naglasiti da sam ponosna na gotovo tri i pol godine zajedničkog rada za vrijeme kojega su u području kulture ostvareni značajni pomaci i projekti”, istaknula je Zlatar Violić.

Prema nalazu Državne revizije za 2013. godinu, u Ministarstvu kulture su podizana gotovinska sredstva korištenjem poslovne kreditne kartice izvan blagajničkog poslovanja. Na taj način je došlo do nepoštivanja Odluke u uvjetima korištenja kreditnih kartica. Prema istom nalazu revizije do vremena obavljanja revizije (lipanj 2014.) vraćen je cjelokupni iznos sredstava.

Zlatar Violić u pismu kaže da “u nepravilnostima u poslovanju korištena sredstva nisu trošena nenamjenski” te da su “svi putni nalozi zatvoreni i odnose se na obavljena putovanja”. Ministarstvo je, dodaje, prihvatilo nalaz Državne revizije te donijelo Uputu o postupanju s računima za reprezentaciju i Uputu o postupanju s putnim nalozima te ispravilo nepravilnosti navedene u reviziji.