vlaho orepić karamarko

Ministarstvo unutarnjih poslova zabranilo je prosvjed protiv obilježavanja obljetnice Oluje.

“Zabranjuje se organizatoru mirnog okupljanja i javnog prosvjeda Centru za žene žrtve rata – Rosa, sa sjedištem u Zagrebu, zastupanom po odgovornoj osobi, gospodi održavanje mimog okupljanja i javnog prosvjeda prijavljenog pod nazivom ‘Antiratni protest’, dana 4. kolovoza 2016. godine, na prostoru Trga bana Josipa Jelačića u Zagrebu”, piše u objašnjenju.

U nastavku prenosimo cijelo obrazloženje MUP-a koje potpisuje Vlaho Orepić.

Obrazloženje

U ime Centra za žene žrtve rata – Rosa, podnijela je Policijskoj upravi zagrebačkoj, dana 01. kolovoza 2016. godine, prijavu o održavanju mirnog okupljanja i javnog prosvjeda za dan 04. kolovoza 2016. godine s početkom u 17,45 sati i planiranim trajanjem do 18,45 sati istoga dana na Trgu bana Josipa Jelačića, pod nazivom „Antiratni protest”, a u prijavi je navedeno da se očekuje oko 20 sudionika, sa svrhom izražavanja sociopolitičkih stavova — antiratni protest, na način da će se nositi transparenti i davati izjave za medije.

Mirno okupljanje i javni prosvjed organizator namjerava provesti na način da bi se sudionici okupili na prostoru izmedu sata i spomenika na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, kojom prilikom bi nosili transparente i davati izjave za medije, sa svrhom ukazivanja na štetne posljedice rata i odavanje počasti žrtvama ratova. Prema izjavi odgovorne osobe organizatora radi se o antiratnom prosvjedu te antiratnim operacijama i proslavi istih posebice onih koje se slave uz podršku Thompsona i Thompsonovih koncerata, a koja slavlja će se održati 05. kolovoza 2016. godine, jer se radi o neustavnim proslavama iz razloga što isti proizlaze iz nacionalizma, a nacionalizam je negativna pojava koja vodi u rat.

U provedenom postupku po prijavi o mirnom okupljanju i javnom prosvjedu utvrđeno je da se od strane braniteljskih udruga priprema kontra prosvjed na istom prostoru s ciljem onemogućavanja održavanja prijavljenog mirnog prosvjeda.

Nakon objave o održavanju mirnog okupljanja i javnog prosvjeda pojavio se veliki broj osvrta, komentara i reakcija putem medija, društvenih mreža i gradanskih inicijativa na Internetu kojima je okupljanje okarakterizirano kao prosvjed protiv obilježavanja godišnjice vojno redarstvene akcije „Oluja”.

Obzirom da organizator mirni prosvjed namjerava održati na središnjem gradskom trgu, gdje se zbog zadovoljavanja različitih potreba stalno nalazi veliki broj gradana, te reakcije kroz izraženu javnu osudu i protivljenje takvom okupljanju, postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje javnog okupljanja izazvalo uznemirenost kod većeg broja gradana, a s obzirom na vrijeme i narav okupljanja i moguée reakcije gradana na okupljanje, a posebno branitelja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, moglo bi se poremetiti kretanje većeg broja gradana te dovesti do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira.

Slijedom navedenog odluöeno je da se mirno okupljanje i javni prosvjed zabrani.

S obzirom da je člankom 14. stavkom 1. točkom 5. Zakona o javnom okupljanju propisano da ministar unutarnjih poslova može rješenjem zabraniti održavanje mirnog okupljanja i javnog prosvjeda ukoliko bi održavanje dovelo do izravne i zbiljske pogibelji od nasilja i drugih oblika ozbiljnog remeéenja javnog reda i mira, valjalo je odluöiti kao u izreci ovog rješenja.

UPUTA O PRAVNOM LIJEKU

Organizator javnog okupljanja — mirnog okupljanja i javnog prosvjeda, može u roku od tri dana od dana dostave ovog rješenja podnijeti tužbu nadležnom Upravnom sudu.

Izvor: Sloboda.hr
Foto: fah