fred matic 222
Odgovor Mladena Pavkovića ministru branitelja Predragu Matiću-Fredu

“Žalosno je što se Matić, koji je Bozanića usporedo s Miloševićem, ispričava jednom ratnom dezerteru, umjesto da se založi da stradalnici ljetuju na Brijunima, a ne u – šatorima!”

Nakon što su časni i ugledni hrvatski branitelji, članovi Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, uz ostalo objavili da ukoliko Rade Šerbedžija nakon 23 godine poslije srpske okupacije Grada Vukovara dođe u njihov grad, u pratnji svjetski poznate glumice Angeline Jolie, za koju su pojedini mediji prigodom nedavnog “gostovanja” Šerbedžije u Sarajevu napisali da će posjetiti Grad junaka, uz nazočnost aktualnog ministra branitelja, koji se predstavlja i kao njihov veliki prijatelj, da ukoliko se to uistinu i dogodi da su oni – spremni. Nemaju kažu ništa protiv slavne glumice, ali imaju protiv čovjeka koji je 1991., kad ga je Hrvatska javnost najviše trebala, tu istu Hrvatsku napustio i otišao prvo u Srbiju, pa čak i u Vukovar (pod okriljem Slobodana Miloševića) snimati i filmove (“Dezerter”). U tom filmu Šerbedžija je glumio glavnu ulogu, srpskog oficira JNA, a film proglasio “antiratnim”. Nakon toga, dok se u Hrvatskoj ginulo ovaj je umjetnik jedno vrijeme s obitelj živio u Sloveniji, a zatim se odselio u London, pa u SAD, da bude što dalje od rata i ranjenoga Vukovara. Pa, kad je već bio “tamo daleko” mogao je poput brojnih naših športaša i umjetnika biti hrvatski “ambasador”, govoriti Amerikancima i drugima da je Hrvatska napadnuta, da tamo teče krv nedužnih ljudi, mogao je izraziti svoje žaljenje, ali sve je to izostalo. Jednog dana, nakon rata, na velika vrata vratio se u Hrvatsku, kao da se ništa nije dogodio. Odmah su mu pružili sve i svašta, pa čak i Brijune za njegovo obiteljsko kazalište, koje i dalje obilno financira Republika Hrvatska.

Na Brijunima Šerbedžija već 12 ili 13 godina ljetuje zajedno sa svojim prijateljima i obiteljima, dok oni koji su stvarali hrvatsku državu dobrim dijelom kopaju po kantama za smeće. Nikada nije organizirao neku značajniju humanitarnu akciju za hrvatske branitelje, a poglavito za napaćene Vukovarce. Sad kad su mu iz vukovarskog Stožera zamjerili sve to i štošta drugo, ne braneći mu ni jednoga trenutka da dođe u Vukovar (koliko je puta već mogao doći s prijateljem Matićem u tih 23 godine?), ali onda su neki mediji u Sarajevu objavili da se sprema s velikom glumicom u posjet hrvatskom svetom gradu, a da mu je organizaciju toga čina povjerio nitko drugi nego navodno ministar Matić. Mi smo, naravno, prenijeli tu vijest, a Stožer je na to rekao svoje.

fred matic 1
“Ekskluzivno! Ratna fotografija Freda Matića, negdje u Vukovaru, listopad 1991. godine”

Međutim, nakon cjelokupne medijske “hajke” oglasio se ministar Matić, čovjek koji je napisao knjigu “Ništa lažno”, a za koju je Branko Borković rekao da bi trebala nositi naslov “Sve je lažno”, koji je dobio najmanje desetak i više odličja i priznanja za hrabrost od svojih zapovjednika u Vukovaru Dedakovića i Borkovića (tko ga je za njih predložio? – neprestano pita Borković), ispričao se ratnom dezerteru Radi Šerbedžiji “što se mora braniti od prijetnji koje mu upućuje nepotpisani autor iz Stožera” te ustvrdio kako je nevjerojatna i zastrašujuća lakoća s kojom se ljude u Hrvatskoj optužuje i linčuje. On za članove Stožere također ističe da je “ova skupina zaglavljena u prošlosti te da je sadašnjost i budućnost zapravo i ne zanimaju”. Potom dodaje i ovo: “A a upravo se sve ovo dogodilo da velikom hrvatskom (da, gospodo, hrvatskom glumcu Radi Šerbedžiji) i mojoj namjeri da gospodin Šerbedžija bude posrednik u uspostavljanju komunikacije s Angelinom Jolie i organizaciji njezinog eventualnog dolaska u Vukovar”. (sic!)

Ministar se potom, kao na jedan od “tisuću” tenkova koje je sam uništio u Vukovaru, obrušio i na moju malenkost vrijeđajući me i klevećući da sam “neki trećerazredni novinar (od jedan do deset i to nije loše!) minornih portala i novina te (čujte sad ovo?) tobože publicist, koji k tomu, s Vukovarom ima veze koliko i on s, recimo, Ludbregom” (aludirajući na mjesto mojeg rođenja). Istina, moji prijatelji nisu četnici ala srpski izbornik Mihajlović i slični,a još manje Šerbedžija i takvi. Kad je ova vijest o Šerbedžiji, Angelini i Matiću objavljena, ministar se nije trudio da je demantira, pasalo mu je to, a sada krivi nas da smo mi krivi za što nismo. Nitko Šerbedžiju, ministre, nije napao što je druge nacionalnosti, to je laž, (što se toga bojite, pa ne će valjda i vas netko u vezi toga nešto pitati).

fred- rade 333

Prije bi bilo da je ministar branitelja trebao osuditi one koji su velikom Šerbedžiji tolike godine iznajmljivali i iznajmljuju dio Brijuna, gdje noga hrvatskih stradalnika Domovinskog rata ne može ni kročiti, a vi ste g. Matiću trebali biti prvi da se založite da članovi obitelji poginulih i nestalih svake godine ljetuju na Brijunima, a ne kod kuće ili na Otoku mladosti pod šatorima. Tamo nema mjesta za dezertere. Tijekom svog mandata dužni ste se ispričati hrvatskim junacima zbog čega niste objavili Registar dezertera, profitera i izdajica, zbog čega češće odlazite na obljetnice antifašista-partizana nego na obljetnice iz Domovinskoga rata, zašto su vas napusti svi vaši tzv. savjetnici te koliko vas Udruga proizašlih iz Domovinskoga rata uopće i podržava. Mandat će vam brzo proći, brže nego što mislite.

Osim toga, već ste se svojedobno ispričali udovicama Domovinskog rata koje ste svojim neprimjerenim izjavama uvrijedili “do groba” – njih i njihovu djecu, a ako se sjećate bili ste toliko drski i bezobrazni da ste i jednog kardinala Josipa Bozanića usporedili sa Slobodanom Miloševićem (!), pa ste se i njemu nakon toga javno ispričali zbog svoje “grube i neodmjerene izjave”. Kad su generali Markač i Gotovina bili na robiji i osuđeni nikada vas nismo vidjeli ni čuli da im dajete potporu, a kad su se vratili, eto vas prvoga u zrakoplovu s njima iz Haaga. Nikada niste osudili one koji za hrvatske branitelje kažu da su “povlašteni”, a ako ste ih osudili – “pojeo vuk magare”!

Za više ovakvih tekstova- klikni Like!

Znam, vas je naviše smetao moj tekst o tome da ste, kako ste izjavili, bili “silovani u ratu”. Pitao sam vas jeste li za to podnijeli kaznenu prijavu? A to je bilo prije 23 godine. Zvali ste hrvatske branitelje da budu sudionici “Parade ponosa”, obećavali odličje Junak Domovinskog rata “Blago Zadro” i štošta drugo, ali od svega toga niste ništa ili malo učinili. Sada vam je ipak najvažniji Šerbedžija. Nu, nije on jedini, ministre, koji je pobjegao iz Hrvatske kad se ginulo. Morat ćete se ispričati i ostalim šerbedžijama, a Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara (poznajete li nekog od njihovih članova) pokušajte pomoći oko okončanja njihove akcije oko raspisivanja referenduma, dođite na njihove manifestacije, budite prvi kad je trebalo.

Ako sam vas svojim pisanjem kao “trećerazredni novinar” uvrijedio što sam spomenuo Šerbedžiju, duboko vam se ispričavam, i baš me briga, vodite i dalje ratne dezertere po Vukovaru (samo iz vama znanih razloga).

Autor: Mladen Pavković
Foto: Braniteljski-portal.hr/ Jutarnji.hr