ministar graditeljstva energetsko certificiranje apartmana

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević najavio je gostujući u Studiju 4 ukidanje projekta ‘obveznog energetskog certificiranja apartmana za iznajmljivanje’.

U europskoj direktivi ne stoji činjenica o certificiranju apartmana za iznajmljivanje. Dobro smo proučili pravnu strukturu i problematiku, konzultirali smo se s Ministarstvom turizma, sa širokim spektrom stručnjaka i ja sam donio odluku – ukinut ćemo certificiranje apartmana. Moj stručni tim upravo radi na toj odluci, bude li gotova, ja ću je potpisati i s time smo riješili dileme oko tih certifikata, kazao je Kuščević.

Ocijenio je da proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata, koji je započela vlada prije pet godina, ide ralativno dobro. Zaprimljeno je oko 800 tisuće zahtjeva, a riješeno ih je više od 400 tisuća. Smatra da osnivanje Agencije je bilo pogrešno, važnije je trebalo biti, kaže ojačati ispostav na terenu. Naglasio je da danas Agencia riješava oko 35 posto predmeta, dok agencije na terenu – županijske ili gradske – imaju prosjek preko 55 posto. Zadali smo kratke ciljeve – želimo obraditi sve predmete do kraja ove godine, poručio je ministar.

Ministarstvo će urediti sustav tako da neće biti potrebno baviti se bespravnom gradnjom, najavio je te objasnio da će se ubrzati i pojeftiniti postupak gradnje kako bi građanima bilo lakše i isplativije.

Kuščević smatra da je sadašnji sustav prostornog uređenja i graditeljstva prenormiran, propisi su u koliziji – na tri strana riješavaju jedan problem. Želio bi reformirati, dopuniti, poboljšati sve što je neophodno kako bi ostavio iza sebe uređen sustav.

Izvor: Slobdoa.hr/HRT