miro kovač srbija

Poštovanje ljudskih i manjinskih prava dio su identiteta Europske unije, a Hrvatska će Srbiji pomoći da se reformira i uklopi u te europske standarde, rekao je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač u razgovoru za ljubljanski list Dnevnik objavljenom u petak.

U razgovoru koji je list objavio u petak, a vođen je početkom tjedna prilikom ministrova službenog posjeta Ljubljani, Kovač je odgovarao uglavnom na pitanja o hrvatsko-slovenskim bilateralnim odnosima, ali je list zanimalo i to hoće li Hrvatska “blokirati” pristupne pregovore Srbije s Europskom unijom, u pregovaračkim poglavljima koja se odnose na ljudska i manjinska prava.

Riječ je o pitanjima koja čine sam europski identitet, pa se ne može govoriti o blokadi jer Srbija nije spominjala blokadu kad su europske diplomacije, osobito Njemačka i Velika Britanija, inzistirala na suradnji i sporazumu Beograda i Prištine, kao uvjetu za početak pregovora EU-a s Beogradom od čega su prošle već dvije godine, te nije zbog tog stava na primjer kritizirala njemačku kancelarku Angelu Merkel, rekao je ministar Kovač.

“U Srbiji je u tijeku kampanja pred parlamentarne izbore, a to bi trebalo potpuno odvojiti od političkog procesa pregovora s Europskom unijom”, rekao je.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova ranije je reklo kako Srbija za otvaranje poglavlja 23 pravosuđe i temeljna prava mora poštovati manjinska prava, surađivati s Haškim sudom i reformirati pravosuđe, što podrazumijeva i ukidanje nadležnosti za procesuiranje ratnih zločina na području bivše Jugoslavije za što se Srbija proglasila nadležnom.

Kovač je rekao kako je Hrvatska spremna pomoći Srbiji da usvoji i provede reforme koje znaju biti bolne, ali su nužne za ulazak u europsku obitelj naroda, a kroz taj proces prošla je Hrvatska i pozna ga na vlastitom iskustvu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina