hasanbegović mirjana rakić

Vijeće se, kako doznaje Jutarnji list, raspušta zbog navodnih teških propusta u radu i neispunjavanja plana za 2014.

Vlada će na današnjoj sjednici predložiti Hrvatskom saboru da ne prihvati Izvješće o radu Vijeća za elektroničke medije i Agencije za elektroničke medije za 2014. godinu, a neprihvaćanje tog izvješća, kako neslužbeno saznajemo, samo je uvod u raspuštanje Vijeća kojem je na čelu Mirjana Rakić.

Niz nepravilnosti

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović kratko je poručio da će o prihvaćanju ili neprihvaćanju Izvješća odlučivati saborski zastupnici te da ne može govoriti o razlozima zbog kojih je Vlada dala negativno mišljenje o radu ove Agencije.

“Sve će uskoro biti poznato”, rekao nam je Hasanbegović za Jutarnji.

Kako doznaje Jutarnji, Vlada je odluku o neprihvaćenju Izvješća donijela zbog niza nepravilnosti u radu te državne agencije i teških propusta, ali i zbog neispunjenja ciljeva koje si je Agencija zadala u planu programa za 2014.

Radmanova smjena

Vladajući smatraju da je to dovoljan razlog i da se raspusti Vijeće, kako nam je objasnio jedan saborski zastupnik iz Domoljubne koalicije, i to unatoč činjenici da nekim članovima mandat istječe tek 2017., a primjerice Mirjani Rakić 2019. godine.

“Kako drugačije objasniti činjenicu da Vijeće u svoj plan i program za 2014. stavlja nadzor nad korištenjem pristojbi HRT-a, a taj nadzor uopće ne obavlja. I onda imamo situaciju da se tek na temelju NO HRT-a pokreće razrješenje Gorana Radmana. NO mu je jasno dao do znanja da je obavezno vođenje odvojenog unutarnjeg računovodstva na javnu i komercijalnu djelatnost, pri čemu svi troškovi i prihodi moraju biti pravilno dodijeljeni ili razdijeljeni na temelju dosljedno primijenjenih i objektivno opravdanih načela troškovnog računovodstva. To je utvrdilo i Vijeće za elektroničke medije u svojemu dopisu NO-u 2015. Stoga je čudno što to isto nisu napomenuli i u 2014. Jer ili nisu znali ili nisu željeli znati”, objašnjava sugovornik Jutarnjeg.

Sukob interesa

Osim toga, kako doznajemo, sporna je i činjenica što je u Vijeću tijekom 2014. dužnost obavljala i Gordana Simonović, koja je od 1. svibnja do 31. prosinca 2014. bila i članica Upravnog vijeća Hine. Povjerenstvo za sukob interesa je 18. prosinca 2014. donijelo odluku prema kojoj je Simonović u sukobu interesa jer, kako se navodi u obrazloženju odluke, “člankom 13. stavkom 1. ZSSI-ja propisano je da dužnosnik, za vrijeme obnašanja dužnosti na koju je izabran odnosno imenovan, ne smije obnašati drugu javnu dužnost, osim ako je zakonom drugačije propisano”.

Povjerenstvo navodi kako je u isto vrijeme primala plaću i naknadu, na što nije imala prava te je Gordani Simonović izrekla sankciju u iznosu od 12.000 kuna.

Izvor: Sloboda.hr/Jutarnji list
Foto: EPH