oleg butković svjetska banka

Govoreći o restrukturiranju Hrvatskih autocesta ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković danas se u emisiji Hrvatskog radija zahvalio Bogu što nam je poslao Svjetsku banku u Hrvatsku.

“I evo, to moram reći: Bog je poslao Svjetsku banku ovdje u Hrvatsku!”, rekao je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Tako smo od ministra prometa doznali kako je bankare Svjetske banke na put u našu domovinu uputio sam Svevišnji. Inače, ako je ministar u pravu oko toga tko je svjetske bankare poslao u Hrvatsku, nije loše znati kako je Bog Svjetsku banku u Hrvatsku poslao još prije 23 godine, odnosno 25. veljače 1993. godine, kada je Republika Hrvatska postala takozvanom punopravnom članicom Svjetske banke.

No, o čemu je zapravo riječ?

“Odlučili smo se za financijsko i poslovno restrukturiranje Hrvatskih autocesta. To je naš jedini put, zajedno s ministrom financija smo u ovih proteklih šest mjeseci radili na tome. Nakon ove vaše emisije u 9 sati me čeka Svjetska banka u ministarstvu”, ustvrdio je Butković, od kojega se doznalo kako su šest mjeseci zapravo radili na tome da građane Hrvatske zaduže za još 2 milijarde eura za gore navedeno restrukturiranje HAC-a.

Tako će se nepovoljni krediti HAC-a refinancirati novim kreditom Svjetske banke. Kredit na kredit.

“Zajam Svjetske banke bit će oko dvije milijarde eura, i to ne samo za HAC već i za Hrvatske ceste. S te dvije milijarde eura refinancirat će se postojeći kredite koji su nepovoljni, imamo nekih kredita koji su sa 9 posto ili 9,5 posto kamate, a to će se refinancirat na jedno duže razdoblje”, kazao je tom prilikom Butkvović. Istaknuo je kako se sa Svjetskom bankom već duže vrijeme vode teški pregovori o restrukturiranju HAC-a kojem 2017. na naplatu dolazi čak 9 milijardi kuna kredita.

S druge strane, istaknuo je kako će temeljem restrukturiranja HAC-a dio radnika biti otpušten, ali da neće biti prevelikih otpuštanja. U mirovinu će oni koji su ionako pred njom, no dio ljudi iz HAC-a, kaže Butković, prijeći će u HŽ gdje državu očekuju velike investicije.

S 50 milijuna eura Europske banke za obnovu i razvoj financirat će se otpremnine za otpuštanja u HAC-u, ali i modernizacija sustava.

Izvor: Sloboda.hr/HRT/Tris