milanovic_zoran_vlada_09

Prijedlog nacionalnog programa reformi na vladi je predstavio potpredsjednik Branko Grčić. Rekao je kako on predstavlja dubinsku analizu te kvalitativnu procjenu utjecaja reformskih mjera. U njemu smo zacrtali jasan put fiskalne konsolidacije u sljedeće tri godine.

Očekujemo očitovanje Europske komisije u lipnju o kvaliteti predloženih mjera, a očekujemo i preporuke EK, što je dio uobičajene procedure ocjene ekonomskih programa zemalja članica, rekao je Grčić.

Ovo što danas usvajamo obvezuje u velikoj mjeri, može se od toga odstupiti, državama se i to događa, ali to je sad crno na bijelo i zatvara prostor svim demagozima i varalicama u politici, naročito u opoziciji, da pričaju i obećavaju što im padne na pamet, rekao je premijer Zoran Milanović.

Ulaskom u EU instrumenti politike i programi postaju transparentniji, ovo je smrtna presuda populistima i prevarantima u politici, dodao je Milanović.

Prijedlog programa konvergencije Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2017. godine predstavio je ministar financija Slavko Linić. Naglasio je kako vlada nastoji učinke smanjenja deficita ravnomjerno rasporediti na prihodovnoj i rashodovnoj strani, da ne bi utjecali na potrošnju, kazao je Linić.
Ministar je rekao i da će deficit u ovoj godini biti 4,2 posto, a 2016. godine ćemo biti ispod 3 posto.

U tri godine ćemo značajno smanjiti i strukturne deficite. Problem nam je ova godina jer imamo puno članstvo u EU i to je trajni rashod koji teško namirujemo, rekao je Linić i dodao kako ćemo javni dug uspjeti zaustaviti na oko 70 posto BDP-a.

Država nam je skupa i neefikasna i to je kronična bolest u Hrvatskoj, izjavio je premijer Milanović.

Nacionalni program reformi definira stanje i planove provedbe ključnih strukturnih politika države, a Plan konvergencije određuje ključne karakteristike okvira makroekonomske i fiskalne politike. Te su aktivnosti dio procesa obveznog izvještavanja i usklađivanja ekonomskih politika država članica EU-a sa zajednički definiranim ciljevima i odredbama Unije. Nepoštivanje tih odredbi rezultira sankcijama koje uključuju i ‘zamrzavanje’ sredstava EU za državu članicu.

Pred Vladom je i prijedlog zaključka o prihvaćanju karte regionalnih potpora za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Karta regionalnih potpora definira dvije za potpore pogodne regije. To su Jadranska Hrvatska i Kontinentalna Hrvatska.

Autor: Sloboda.hr/HRT