zoran-milanovic-linic-101

Ne vidim više razloga za suradnju s ministrom financija Slavkom Linićem. Kao ministar odradio je veliki posao, koji će biti vidljiv i u više mandata. Na tome mu zahvaljujem. Izjavio je to na izvanrednoj konferenciji za novinare u Banskim dvorima premijer Zoran Milanović. Za novog ministra financija predložio je dosadašnjeg Linićeva zamjenika Borisa Lalovca. Radi se o obrazovanom i mladom stručnjaku, koji poznaje sve procese i posao može početi raditi odmah, rekao je premijer. Prije konferencije premijer je u Banskim dvorima primio Linića koji nakon razgovora novinarima ispred Banskih dvora nije htio dati izjavu, prenosi HRT.

Osvrčući se na slučaj Spačva, premijer je kazao kako se radi o grešci na štetu državnog proračuna, što je potvrdila i Porezna uprava. ‘To je alarm i tada se nešto mora postupiti’, dodao je. Kazao je, međutim, kako su predstečajne nagodbe diskrecijski postupak i moraju biti besprijekorne. Tko ne ispunjava te kriterije ne može biti u mojoj vladi, naglasio je. Vjerujem da je Linić ispravan, ali kada dođe do greške u vođenju administracije, premijer mora reagirati. ‘Ne mogu voditi kazneni postupak, ali političku istragu mogu’, dodao je.

PXL_210214_7308312

Milanović je kazao kako je o Linićevoj smjeni razgovarao sa svim kolegama u kabinetu i sa svim ministrima, ali da je odluku morao donijeti sam. Dodao kako će Linić odlučiti hoće li se vratiti u saborske klupe. ‘To što je objavljeno u medijima, javno je već nekoliko mjeseci i na to nemam utjecaj’, poručio je Milanović.

Prema dokumentima koje je objavio Jutarnji list, Linić je osobno potpisao odluku kojom se kupnjom oranice briše milijunski dug Darija Puljiza, bivšeg vlasnika nekada moćnoga vinkovačkoga drvnog diva – Spačve. Milanović je od Linića zatražio, i dobio odgovor na pitanje zašto je zemljište vrijedno 6 milijuna kuna država platila 33 i pol milijuna. Linić tvrdi da u tom poslu nije bilo nezakonitosti, a za neutemeljeno nisku procjenu zemljišta optužuje donedavnu ravnateljicu Porezne uprave Nadu Čavlović-Smiljanec. Odbio je komentirati i odnose u Vladi i stranci. Poručio je kako ne želi prepucavanjem u medijima ugroziti izglede SDP-a na europskim izborima.

Izvor: HRT
Foto: Politikaplus.com