zoran milanović premijer hdz biskupi crkva intervju rtl

Premijer Zoran Milanović u novogodišnjem intervjuu za RTL dotaknuo se mnogih tema. Odgovarao je u svom stilu, a između ostalog, rekao je kako ga je Đuro Glogoški, predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida, posjetio u Banskim dvorima nedugo nakon početka braniteljskog prosvjeda u Savskoj, nekim biskupima je spočitnuo da ne slijede dovoljno put pape Franje, a prvu potpredsjednicu Vlade ministricu Vesnu Pusić opravdao je, rekavši da su HDZ-ovi ministri putovali više.

Na pitanje je li nedavno korištenje Vladinog zrakoplova od strane prve potpredsjednice Vlade, ministrice Vesne Pusić, bilo rastrošno, Milanović je objasnio da, prema uredbi, korištenje odobrava on.

“Ali zapravo to odobrava predstojnik Ureda. Rekao sam ministrici Pusić prije godinu dana da izvoli koristiti taj avion i da ima proračun za to. Predsjednik i ja putujemo, ali ministar je stalno na putu”, rekao je.

‘Određeni biskupi su militanti’

Na novinarsko pitanje što konkretno zamjera Crkvi, premijer Milanović je odgovorio kako “nije riječ o Crkvi, nego o određenim biskupima koji su militantni, i koji provociraju i isključivo ih zanima imovina”.

“Kaptolu ćemo vratiti isključivo tamo gdje se dokaže da je to potrebno”, dodao je.

Na upit što je s ugovorima sa Svetom stolicom, premijer je rekao da se “Ugovori mogu tumačiti ovako ili onako”.

“Svaki konkretan predmet je predmet za sebe. Moj zadatak je kao premijer da zaštitim imovinu hrvatskih građana i radnika, onoga što je u vlasništvu Hrvatske, pa čak i što je bilo i prije 1990. To je za mene važnije od imovine Katoličke crkve. Vidim da se sve svodi na to – na pohlepu”, ustvrdio je.

Milanović je napomenuo da je predsjednik Uruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida (HRVI) Glogoški htio razgovarati.

“Sada ću reći nešto o čemu šutim već dva mjeseca jer štitim dostojanstvo osobe. Vođa ljudi koji prosvjeduju već nekoliko mjeseci na Savskoj cesti Đuro Glogoški i njegova supruga bili su ovdje 30. listopada prije sjednice Vlade. Dakle, 12 dana nakon početka prosvjeda u Savskoj”, izjavio je Milanović, a na pitanje zašto to tek sada kaže, odgovara: “Jer me je molio da ne kažem”.

“Primljen je službeno u Ured predsjednika Vlade. Razgovarali smo više od sat vremena. Rekao sam mu: ‘Pomozite mi da vam ugodimo’; jer nije mi jasno što hoće. Što je bilo dalje, vidjeli ste. To nisu poštene namjere. Nakon što smo povukli dva zakona iz Sabora, samo da im taktički pomognemo, oni su ostali tamo da bi mogli dočekati Novu godinu s HDZ-ovom predsjedničkom kandidatkinjom”, kazao je Milanović.

Na novinarski upit što Vlada te ministri Predrag Matić i Ante Kotromanović mogu učiniti da prestane braniteljski prosvjed, Milanović je rekao da za to nije odgovora on, nego HDZ.

“To je HDZ-ovo maslo. To je sve pozornica. I to je sve dio predstave. To je sinopsis i scenarij HDZ-a za predsjedničke izbore. I gledamo rasplet”.

Na upit kakav rasplet očekujete, Milanović je rekao kako na predsjedničkim izborima očekuje pobjedu Ive Josipovića.

Na novinarski upit kakva je bila protekla 2014. Milanović je ocijenio da je bila ekonomski teška i politički zahtjevna.

‘Situacija je teška zbog destruktivnog HDZ-a i biskupa koji su najnazadniji u Europi’

“Ekonomski teška, ali politički zahtjevna jer smo se sastali s jednim destruktivnim koktelom HDZ-a, dijela katoličke crkve, biskupa koji su najnazadniji u Europi, braniteljima koji su zloupotrijebljeni, koji imaju pozornost već mjesecima i traže nešto što već imaju, a dobit će još više”, rekao je, uz ostalo, Milanović u intervjuu za dnevnik RTL-a u subotu navečer.

Na novinarsku konstataciju kako se ‘u zadnje vrijeme dosta žali na prošlu vlast i podsjeća na njihove propuste’, Milanović je rekao da je njegovo pravo i dužnost upozorit javnost.

“Naročito kada imam posla s ovakvom opozicijom. Ivo Sanader imao je šansu biti sjajan premijer jer je došao u vrijeme konjunktura, sve je raslo. Nisu ništa radili, a još su funkcionirali kao kriminalna organizacija. Za to mi ne treba sudska presuda”, rekao je Milanović.

Ocijenio je i kako gospodarska situacija nije beznadna.

“Situacija nije loša. Izvoz nam raste, kao i industrijska proizvodnja”, dodao je.

Milanović je naglasio da se ove godine ide sa smanjivanjem poreza na dohodak. “Naplaćujemo PDV za male i srednje poduzetnike i obrtnike tek nakon tri milijuna kuna, to je nova mjera o kojoj se priča godinama. Od siječnja idemo s jednom politikom – oprost duga – odnosno želimo pomoći našim građanima koji imaju dugove više do 10.000 kuna. Na Novu godinu nezaposlenih je bila 40-ak tisuća manja nego godinu dana ranije”, rekao je Milanović, dodavši da pada i stopa nezaposlenosti.