milanovic_vlada

‘I dalje živimo iznad naših mogućnosti. Rebalans je temelj i početak procesa koji ćemo nastaviti idućih godina. Ovaj rebalans je politička odluka’, izjavio je na konferenciji za novinare premijer Zoran Milanović. Jedina je pogreška što Vlada s ovim reformama nije započela još u studenome prošle godine, dodao je.

Smanjenje rashoda od gotovo 4 mlrd. kuna manje je nego što su preporučili EU i MMF, no rebalans proračuna je naša politička odluka, ponovio je Milanović. Politička odluka je i povećanje stope zdravstvenog doprinosa, što se pokazalo kao odluka koja nije mnogo pridonijela. U prvoj godini ne idemo s preradikalnim mjerama koje bi išle na štetu gospodarstva. Rebalans smo trebali donijeti što prije kako bi i prihodne učinke dobili što prije. Strukturne i fiskalne prilagodbe se nastavljaju, s minimalnim učincima na građane.

Nema smanjivanja mirovina, radničkih plaća i rodiljnih naknada. Nema novog poreznog tereta za građane, smanjuju se plaće dužnosnicima za 6 posto što nije mnogo, ali je simbolično, dodao je. Vraćanje dugova zdravstva trebalo bi pomoći i gospodarstvu prema kojemu ti dugovi i idu, kazao je premijer. HBOR se okreće izvoznicima, dodao je. Ako nemate rasta, čak i deficit od 3 posto je velik, naglasio je.

‘Odluka je politička i brojke će u Saboru obraniti ministar financija’, odgovorio je Milanović na pitanje novinara zašto u ovom trenutku putuje u Australiju. Nakon 23 godine nitko nije bio u Australiji, osim predsjednika Tuđmana – to se mora napraviti, kazao je te dodao da bi volio da tamo ide turistički, ali to nije tako. 

Na konstataciju da Bruxelles od Hrvatske traži da se značajno i dodatno podupre fiskalna konsolidacija i uvedu dodatni rezovi, Milanović je odgovorio kako Hrvatska neće biti Grčka. ‘Mi se nismo zaduživali po grčkom scenariju i nećemo dopustiti da se radikalnim mjerama u prvoj godini zatuče rast i ono malo što imamo’, kazao je Milanović. ‘Ovo je postupak pregovora i zatezanja u kojem EK ima zadatak da inzistira na jednome, a što se mene tiče – Europa mi je važna, ali smatram da imamo dovoljno Europe i da neke stvari moramo popraviti, a ne mijenjati pravila i temeljne ugovore u svakom izbornom ciklusu’, kazao je. U vezi s mehanizmom prekomjernog deficita Milanović je rekao da je najbitnije da nema sankcija. MMF je rekao jedno, bez utjecaja politike, a EK, u kojoj sjede političari, drugo. Najbitnije je za RH što misle tržišta. RH radi i ide naprijed, ali nećemo dopustiti da se radikalnim rezovima u prvoj godini zatuče rast.

Čim je u Vladi predstavljen rebalans proračuna, oglasila se  Europska komisija koja od Hrvatske traži dodatne fiskalne mjere. Državna poduzeća, koja u nekim sektorima još imaju dominatnu poziciju, i mnoga među njima nisu još restrukturirana, općenito su prezadužena i slabo profitabilna. Nadalje, hrvatska ima najmanji postotak aktivnosti i zaposlenosti u Europskoj uniji. Poslovno okruženje u Hrvatskoj je znatno ispod prosječne razine u zemljama članicama srednje i istočne Europe, izjavio je povjerenik EK za ekonomske i monetarne poslove Olli Rehn.

Autor: F.Č./HRT
Foto: Facebook