kolinda grabar kitarović postrojavanje vojni mimohod oluja

Predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović gostovala je danas u HRT-ovoj Javnoj stvari. Ako Vlada ipak odluči da vojna parada bude 5. kolovoza ove godine, tko izdaje zapovijed vojsci da sudjeluje? “Vrhovna zapovjednica oružanih snaga. To je odluka koju Vlada ne može donijeti sama, i ne bi bilo dobro da donose takvu odluku mislim da prije svega doista treba poslušati građane”, odgovara predsjednica RH.

Kazala je između ostalog kako njen zahtjev za tematskom sjednicom s Vladom i dalje stoji, ali iz toga ne želi stvarati sukob. “Ne želim da to bude nešto što će zabavljati javnost”, kazala je. No, od svake buduće vlade će tražiti da redovito održavaju sjednice. “Građani su siti svađa nas političara”, dodala je.

Poručuje i kako kao nacija previše bavimo pitanjima iz prošlosti te da je vrijeme da se okrenemo budućnosti.

“Žao mi je da se uopće vode polemike o načinu proslave Oluje jer imamo puno većih problema. Oluja je jedna od najvećih pobjeda u povijesti hrvatskog naroda. Ako poslušate bilo naroda, onda većina građana želi da proslava bude u Kninu. Ne želim vidjeti podjele taj dan i poluprazni Zagreb”, kazala je predsjednica.

Nakon trotjednih razgovora s čimbenicima političkog i društvenog života u RH, zaključak je da je u našoj zemlji najveći problem demografska kriza, rekla je  Grabar-Kitarović. “Čula sam da mnogi rade na projektima demografske obnove, a 3.6. (oko 100. dana mandata) organizirat ćemo okrugli stol ‘Zaposlimo Hrvatsku'”, rekla je. Drugi problem je općeniti nedostatak dijaloga u hrvatskom društvu. Cilj joj je okupiti sve u širu društvenu raspravu. Opća društvena kriza (morala, vrijednosti) treći je problem RH “jer više nemamo konkretne ciljeve”.

Prokomentirala je i kako nestajemo kao narod, kao nacija, ako se ne usredotočimo na ljude. Mladi odlaze iz zemlje s iskustvom i znanjem koje im je hrvatska država dala, kazala je. “Sve ono što smo uložili u njih, oni će uložiti negdje drugdje”, kazala je.

Što misli o zajedništvu kakvo promoviraju branitelji u Savskoj, pluralizmu mišljenja u Hrvatskoj te podjeli na “jednu Hrvatsku – koja će slaviti u Kninu, i drugoj – koja će slaviti u polupraznom Zagrebu”, pogledajte u snimci emisije.

Više pogledajte ovdje.

Izvor: Sloboda.hr/HRT