zoran milanović nedjeljom u 2 hčsp hsp as

Mnogi su puno očekivali od gostovanja Zorana Milanovića u emisiji “Nedjeljom u 2” voditelja Aleksandra Stankovića, obzirom da je Milanović godinama odbijao dolazak u emisiju, no dobili su prilično dosadan razgovor jadnog voditelja i očajnog gosta.

Tako se Stanković, slučajno ili namjerno, od svih neuspjeha i pogrešaka pri totalnom uništenju države od strane Milanovića i njegove vlade u posljednje četiri godine, uhvatio nekih potpuno beznačajnih stvari poput toga što je Milanović rekao 2007. godine na tamo nekom partijskom skupu.

Takav jadan način vođenja emisije Milanoviću je dopustio da priča o svemu i svačemu. Tako je, očito u duhu kampanje za predsjednika Partije, počeo gledatelje plašiti ustašama za koje je rekao da su gori i od fašista.

Konkretno, Milanović je prozvao Hrvatsku čistu stranku prava (HČSP) i Hrvatsku stranku prava dr. Ante Starčević (HSP-AS), stranke Domoljubne koalicije, te ih okarakterizirao kao proustaške.

To bi bilo, s obzirom na situaciju u politički neobrazovanom hrvatskom društvu, donekle probavljiva i očekivana izjava na koju se ne bi trebalo previše osvrtati da netom prije te izjave Milanović nije doslovno zakukao kako se Socijaldemokratsku partiju (SDP) “nepravedno stigmatizira kao Komunističku partiju”.

Dakle, pravedno je i potpuno ispravno neku stranku poput HČSP-a osuditi kao proustašku (na stranu sada bi li to realno i povijesno trebalo biti negativno ili pozitivno) na temelju totalno glupih i benignih razloga koje je Milanović naveo poput (pazi sad zločina!) obilježavanja 10. travnja polaganjem vijenaca na groblju Hrvatske vojske. Podsjećam, Ustaški pokret ne postoji već 71 godinu, velika većina članova HČSP-a rođena je više desetaka godina nakon nestanka tok pokreta, a HČSP nije nikakav pravni sljednik tog pokreta. Totalno je irelevantno i politički nelogično ikoga više u 21. stoljeću nazivati proustaškim, pa makar taj i gajio i najveće prema NDH i Ustaškom pokretu.

S druge strane, po Milanoviću je nepravedno što se SDP i dalje stigmatizira kao Komunističku partiju. Po onome što sam napisao u posljednjem paragrafu, naizgled bi zaista to i bilo nepravedno, no tu postoji jedna “mala” razlika. SDP je pravna i zakonska sljednica Komunističke partije Hrvatske (kasnije Saveza komunista Hrvatske) koja se nikada nije odrekla niti jedne sekunde svoje povijesti, nije osudila niti jedan svoj zločin te čiji su sadašnji članovi i dužnosnici (izuzev one mlađe) bili članovi i dužnosnici zločinačke Komunističke partije u doba njene diktature.

Naravno, Milanović je dovoljno pametan čovjek da zna sve ovo što sam naveo. On samo, na krilima voditelja Stankovića, vješto iskorištava političku neobrazovanost i nezrelost hrvatskog društva koje i dalje mirno gleda i pod normalnim smatra “sječu glava” svima onima koji i s najmanjim simpatijama gledaju na NDH i Ustaški pokret, a koji poput nekog 25-godišnjeg HČSP-ovca nemaju nikakve s tim vremenom, dok se s druge strane na živuće dužnosnike zločinačke Komunističke partije gleda kao na profinjene “socijaldemokrate” koje je politički nekorektno u 2016. godini nazivati komunistima.

Da je Aleksandar Stanković imalo korektan i objektivan novinar, što nažalost nije, zaustavio bi jučerašnje brutalno, neosnovano i ni po kojim kriterijima pravedno mrcvarenje pravaša o kojima je Milanović govorio kao o divljim zvijerima, a podsjetio ga da se nalazi na čelu stranke koja je pravna sljednica Komunističke partije, odgovorne za smrt preko milijun ljudi, koja može biti sretna što još uvijek nije zabranjena.

Autor: Frano Čirko