zoran milanović sdp vlada

Predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanović izjavio je u subotu da je njegova vlada najbolja hrvatska vlada od početka 90-ih te ustvrdio da se “zbog vlada iz devedesetih mijenjao Ustav kako bi se poništila privatizacijska pljačka”.

Milanović je to rekao u Gornjem Jesenju, obraćajući se izaslanicima na izvještajnoj konvenciji SDP-a Krapinsko-zagorske županije.

“Kada bilanciramo sve Vlade u ovih 25 godina, i sve premijere koji su funkcionirali u uvjetima različitih ustavnih ovlasti, mogu zaključiti da nismo lošiji od drugih. Mogu biti neskroman i reći da smo bolji, uspješniji i dobronamjerniji i da radimo u težim uvjetima i da se konačno vide rezultati našeg rada”, rekao je Milanović.

Ustvrdio je da se “zbog vlada iz devedesetih mijenjao Ustav kako bi se poništila privatizacijska pljačka”, a za prethodne dvije HDZ-ove vlade kazao je kako “ljud

i jako dobro znaju što su napravili” te zaključio da je jedina vlada s kojom se ima smisla uspoređivati ona Ivice Račana. “Ta je vlada imala dobre ljude i namjere, ali i nejedinstvo. S druge strane, ovu Vladu karakteriziraju jako dobri odnosi između stranačkih partnera”, uvjeren je premijer.

U prilog svojoj vladi naveo je da se iz tjedna u tjedan pokreću realni EU projekti, nabrojao je mjere mjere za zapošljavanje mladih kroz garanciju za mlade, kao i pomoć siromašnima otpisivanjem dugova. Naglasio je i da je jedino njegova vlada jedina pomogla onima koji su zbog kredita i kasnije nepovoljnih uvjeta ugrozili svoju egzistenciju. Napomenuo je pritom da se “to baš ne radi”, ali da je Vlada to napravila i da je pritom morala sagledati i koristi i eventualne štete takve odluke.

“Hoće li to preplašiti investitore i hoće li doći do toga da će se prestati davati kredite, a kada nema kredita onda pobjeđuju šverceri, nakupci i varalice, pobjeđuju oni koji imaju novce u džepu i kupuju za pet puta manju cijenu nešto što će sutra preprodati, dok se vi znojite i radite za svoju plaću. Takvi su devedesetih godina harali Hrvatskom, pod zastavom zna se koga. Takvi su kupili i maznuli dobar dio Hrvatske i mi dvadeset godina kasnije te stvari moramo vraćati u normalu”, izjavio je Milanović.

Ustvrdio je da se u posljednje tri i pol godine Hrvatska vodila ozbiljnije nego prije te da su se ranije plaće u javnom sektoru vodile kako je tko želio.

“Sada se to više ne može, a ranije je to bio idealan prostor za korupciju i prijevaru, što je ona prethodna vlast jako dobro znala i podržavala”, rekao je Milanović i dodao da si je kao čovjek, sada i premijer, zadao dvije stvari, “da Hrvatska bude jaka, žilava, otporna i samostojna te da se to treba raditi tako dugo dok povratak na staro, povratak u kriminal i korupciju, za koji je zasada malo ljudi odgovaralo, više neće biti moguć”.

“Još nisu svi dolijali koji su trebali dolijati. Temeljni osjećaj pravde mi govori da smo ostali nezadovoljeni i da pravda nije ispunjena. Vjerujem da će biti”, dodao je Milanović.

Po njegovim riječima, ono što je bilo prije tri i pol godina, bilo je ponižavajuće za Hrvatsku i vrijeđalo je hrvatski ponos, “pogotovo kada su nas promatrali izvan Hrvatske”.

“Ljubav nije zlostavljanje. Oni koji misle i pričaju da vole Hrvatsku su najčešće zlostavljači s obzirom na način na koji to rade. To nije ljubav. Ljubav nije galama, dreka, podjela, nasilje”, ponovio je Milanović, poručivši da su SDP-ovci drugačiji i da stranka ima zajednički put borbe za hrvatske interese i pravdu, s koje on, kaže, nikada neće skrenuti.

Okupljenim SDP-ovcima Milanović je poručio da je socijaldemokracija stvorila Europu koje je mjesto najugodnije za život. Poručio je da socijaldemokracija nije niti ekstrema ljevica niti desnica već je to glavna putanja razuma i odgovornosti. “Ni lijevo ni desno, nego pamet u glavu, to je socijaldemokracija”, zaključio je Milanović.

Na izvještajnoj konvenciji krapinsko-zagorskog SDP-a, uz Milanovića su bili i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, ujedno predsjednik zagorskog SDP-a.

HDZ: Premijer se treba baviti reformama, a ne samodopadnošću

Na tvrdnju premijera Zorana Milanovića da je njegova vlada najbolja hrvatska vlada od početka 90-tih reagirao je u subotu poslijepodne HDZ, poručivši kako Hrvatska, “kad bi se premijer upravljanjem državom i reformama bavio upola toliko koliko vlastitom samodopadnošću”, vjerojatno ne bi bila jedina zemlja EU s primarnim deficitom.

“Da se premijer Zoran Milanović upravljanjem državom i reformama bavio upola toliko koliko se otpočetka mandata bavio vlastitom samodopadnošću, Hrvatska danas vjerojatno ne bi bila jedina zemlja EU koja bilježi primarni deficit”, priopćeno je kratko iz HDZ-a.

Milanović je u subotu u Gornjem Jesenju nazočio izvještajnoj konvenciji Krapinsko-zagorskog SDP-a, a obraćajući se izaslanicima izjavio je da je njegova vlada najbolja hrvatska vlada od početka 90-ih te ustvrdio da se “zbog vlada iz devedesetih mijenjao Ustav kako bi se poništila privatizacijska pljačka”.