zoran milanović otvorenje autoceste zagreb sisak monetizacija javna ponuda

Rano jutros premijer Zoran Milanović otvorio je dionicu novoizgrađene autoceste Zagreb-Sisak, na kojoj će cestarina koštati devet kuna. Prvoj desetorici vozača uručio je ENC pakete.

Riječ je o dionici Buševec-Lekenik dugačkoj malo više od 11 kilometara, vrijednoj oko 700 milijuna kuna bez PDV-a. Njezinim otvaranjem u prometu je otprilike polovica ukupne dužine autoceste Zagreb-Sisak. Na svečanosti je uz premijera bio resorni ministar Siniša Hajdaš-Dončić.

Milanović je najavio da Vlada nastavlja s planom B za monetizaciju duga autocesta, odnosno inicijalnom javnom ponudom dionica HAC-a ONC. Taj je plan umjereniji, ali isto dobar, istaknuo je, te podsjetio da je i u prvoj varijanti bilo predviđeno sudjelovanje hrvatskih mirovinskih fondova.

Jučer je Ustavni sud utvrdio da referendumsko pitanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o monetizaciji autocesta nije u skladu s Ustavom te da nije dopušteno raspisivanje referenduma.

Milanović je istaknuo i da je bitno da građani ne plaćaju kamate na skupe kredite za gradnju autocesta, nego da taj novac ide za ceste, željeznice i drugu infrastrukturu.

Upitan smatra li da su zadnje dvije odluke Ustavnog suda, o referendumima protiv outsourcinga i monetizacije imale bizaran “tajming”, odgovorio je da najnoviju odluku nije pročitao, a “tajming” nije htio komentirati. Dodao je tek da su skoro svi argumenti Vlade prihvaćeni i razotkrivena manipulativnost referendumskog pitanja. “Sad je valjda svima jasno da nikome nije palo na pamet bilo što rasprodati i raskućiti, nego samo malo podebljati hrvatski novčanik i da novac umjesto plaćanja kamate uzmemo sebi”, rekao je premijer Milanović.