zoran milanović kotromanović stan krajiška gordan malić

„Prodaja Croatia Osiguranja je sporna, stoji u izvješću Državne revizije, a jedan od dokaza koji to potvrđuju je i taj što pri objavljivanju natječaja nije objavljeno ni koliko se točno dionica CO prodaje. Pa to su diskvalificirajući uvjeti na natječaju jer potencijalni kupci nisu imali sve potrebne informacije, ocijenio je večeras u Bujici novinar Gordan Malić.

Malić je naveo da je u vrijeme prodaje CO-a ministar financija Boris Lalovac govorio da CO posluje loše što je bila potpuna novost za javnost. „Nije bilo nikakvih podataka o tome kako je Croatia Osiguranje poslovalo u trenutku prodaje. Nije bilo nikakvih spornih podataka ni u vrijeme kad se mijenjala uprava Croatia Osiguranja, ali sada kada je Vlada uhvaćena možda u kriminalu, ministar financija odgovornost prebacuje na one prije“, ocijenio je Malić.

Malić tvrdi da je neobično što je bivšem šefu CO Hrvoje Vojkoviću isplaćena puna otpremnina koju je još dogovorio sa bivšim premijerom Ivom Sanaderom i ministrom financija i članom Uprave CO Ivanom Šukerom. Riječ je o iznosu od 5 milijuna kuna neto, a taj iznos se ne isplaćuje korporativnim menadžerima koji posluju loše i koji je ostavio gubitke i kaos u bilanci, smatra Malić.

„U ovom slučaju to je gotovo presedan“, nastavio je Malić te nastavio da su tadašnji ministar financija Slavko Linić i član Uprave Krešimir Starčević bili protiv pune isplate, no „došlo je do intervencije odozdo“.

Malić je objasio da je moguće da je bilo riječ o samom premijeru Zoranu Milanović te dodaje da je „krivac za sve“ opet jedan stan.

Naime, Hrvoje Vojković je u prosincu 2010. godine prodao stan Zoranu Milanoviću, a iste je godine u siječnu Vojković sa još jednim članom uprave otvorio aferu Fimi Medija u koju je upleten bivši premijer Ivo Sanader. „Dva člana uprave iz vlade HDZ-a otvaraju najveću aferu u mandatu premijera Sanadera koje je i SDP-u bila najvažnija jer se ticala izravno financiranja HDZ-a“, objasnio je Malić.

Malić je ispričao da je u to vrijeme Vojković s još jednim članom uprave odlazio redovito u Državno odvjetništvo, no tome je prethodio „epohalni niz marketinških avantura isplata u vrijednosti od oko 20 milijuna eura godišnje na najrazličitije adrese – klubovima, donacije sponzorstva. Pravni fakultet u Zagrebu je primio i najveću donaciju u povijest fakulteta – preko 100 tisuća eura u ratama. Prva rata plaćena je 2007., a zadnja je rata isplaćena 2010. godine. Zanimljivo – upravo u vrijeme kada je na tom fakultetu Vojković upisao i doktorat”, naglasio je Malić.

„O tome nije bilo rasprave na Fakultetskom vijeću, a ja ne znam je li to sve bilo po zakonu, ali uvjeren sam da je to bio najviši oblik korupcije znanstvenog profila Pravnog fakulteta“, zaključio je Malić.

„U aferi Indeks u nekim su slučajevima studenti kupovali ispit i za 2000 eura, nosili su pršute i janjetinu. Ne zna se koliko se novca tražilo za doktorat, ali ako možete kupiti tamo doktorat, mogu samo zamisliti kakvi pravnici, suci i državnici izlaze iz tog fakulteta… Po meni je to korupcija i vrlo vidljiv sukob interesa“, ocijenio je Malić.

Malić je govorio i o sumnjivim kupnjama stanova aktualnih političara, među ostalim premijera Zorana Milanovića i ministra obrane Ante Kotromanovića.

Zoran Milanović je 2010. godine tražio veći stan u centru Zagreba. Kupio je isti u prosincu 2010. godine od bivšeg predsjednika uprave Croatia Osiguranja Hrvoja Vojkovića. Kupnja ne bi bila sporna da te iste godine nije započela istraga u aferi Fimi Media i bivšeg premijer Ive Sanadera koju su pokrenuli upravo Vojković i još jedan član uprave koji su tih dana odlazili u Državno odvjetništvo.

„Nisam svjedok tih sastanaka prije afera, ali mogu zamisliti kako predsjednik uprave CO dolazi Milanoviću i veli da ima stan i HDZ. Jer afera Fimi Media je bila važna SDP-u jer je u nju bio umiješan cijeli HDZ, a ne samo Sanader. U veljači 2010. krenula je istraga o Fimi Media, sadašnji je premijer u prosincu kupio stan od Vojkovića, a neposredno uoči prodaje stana premijeru, iz Erste banke je (u kojoj je premijer podizao povlašteni kredit na 30 godina, iako je na uredbu banke takav kredit mogla dobiti osoba mlađa od 35, a Milanović je tada imao 42 godine), istovremeno na račun CO ispaltila milijunski depozit. Ima pravo na to, ali primjećujem zanimljivu koincidenciju“, rekao je Malić.

U Bujici je bio prikazan i prilog u kojem je svjedokinja, bivša vlasnica agencije, tvrdila da ju je Sanja Musić Milanović prevarila za proviziju od 4000 eura. Naime, Sanja Musić Milanović je 2010. godine tražila od bivše vlasnice agencije da joj nađe stan. Ova joj je našla stan, Musić Milanović se predomislila i odustala od ponude i kasnije kupila sama isti stan.

„Javnost bi se s punim pravom trebala baviti tim stvarima. U prijašnjim aferama stanovi su bili ključni, a očito da afere nisu specijalnost samo hrvatske desnice, nego i ljevice“, ocijenio je Malić.

Sprega krupnog kapitala, politike i medija. Adris Grupa jedna od najvićih financijera oglašavanja i medija. ulaganje. … Nije u interesu javnih sloboda i pune istine,. možda upravo suprotno.

Malić je naveo još jednu sumnjivu kupnju stana – onog ministra obrane Ante Kotromanovića.

„Prije dvije godine sam u jednoj emisiji na javnoj televiziji rekao da ministar Kotromanović živi u stanu koji ne plaća pune dvije godine. On me tada demantirao i izjavio da od 2011. živi u stanu na Gornjem Bukovcu, u jednoj od osam novosagrađenih vila“, objasnio je Malić te istaknuo da je tvrtka koja je stanove izgradila otišla u međuvremenu u stečaj.Taj stan je na licitaciji kupila pa prodala tvrtka koja surađuje s kupcima vojnog odmarališta u Lošinju.

Malić je naveo da je Kotromanović tada tvrdio da je platio predugovor za stan i potpisao kupoprodajnu ugovor i dao depozit, no nitko, pa ni stečajni upravitelj, ni sudac iz stečajnog postupka nisu vidjeli tu dokumentaciju.

„Tvrtka je otišla u stečaj kod Hypo Adria Banke koja je imala zadužno pravo na 26 stanova, on je u to vrijeme živio tamo, a u imovinsku karticu nije prijavio ni stan, a ni spomenuti polog od 30 000 eura“, dodao je.

Kako je moguće da bi ministar obrane države koja je članica NATO-a, često odlazi u SAD i provodi proatlantsku politiku, kupio stan od čovjeka koji radi za predstavnika kupca bivšeg vojnog odmarališta za koje je njegovo ministarstvo trebalo dati povjerenje, pitao se Malić.

Izvor: Bujica/Direktno.hr