milan kujundžić

Na jučerašnjoj konferenciji za medije predsjednički kandidat Milan Kujundžić odgovorio je na izjave predsjednika RH na odlasku, u kojima je on uvrijedio ne samo Kujundžića kao liječnika već i još jednom verbalno obezvrijedio hrvatsko zdravstvo.

Konferencija za medije ipak je počela s komentarom krilatice s kojom je Ivo Josipović predstavio rezultate istraživanja mišljenja građana o reformama Ustava i izbornog sustava. Naime, u subotu u 11 sati Josipović je s tim u vezi prvi put u javnost pustio sintagmu “druga republika”, u isto vrijeme kad se na drugom mjestu u gradu predstavljao njegov protukandidat, Milan Kujundžić, koji s tom krilaticom u javnost kontinuirano izlazi već 14 mjeseci.

Odmah u uvodu konferencije za medije njegov glasnogovornik Ivan Hrstić napomenuo je da Milan Kujundžić ne prisvaja sebi neki copyright, odnosno autorsko pravo na taj izraz, jer je jasno da on ima svoju dulju povijest, ali je zbilja simptomatično koliko je nezajažljiva želja današnje postave na Pantovčaku da ne ostavi ni najmanji slobodan prostor za kampanju protukandidata, čak i kad je posve jasno da se bezobrazno prepisuje. Novinarima je puštena i montaža dijela video isječaka u kojima Kujundžić u raznim prigodama u proteklih više od godinu dana govori o Drugoj Republici, kao i novinski isječci i internetski linkovi u naciionalnim i regionalnim medijima.

“To sam se mogao nadati od svakog, a ne od aktualnog predsjednika Republike, ali i predsjednika na odlasku. To je plagijat i prepisivanje. Zna govoriti kada netko drugi nešto kopira, a sad je sam posegnuo za istim, za kopijom. Štoviše, predsjednik na odlasku je i nekakav znanstvenik i dobro zna da se citira autor kada se objavljuje nečija druga misao ili tvrdnja. Baš na dan kad ja objavljujem kandidaturu Josipović se sjeti govoriti o drugoj Republici”, naglasio je sam Kujundžić u svojem obraćanju novinarima.

Odmah zatim kroz smijeh je razjasnio je i najavu u pozivu na konferenciju za medije da će Josipovića zbog ovoga tužiti ZAMP-u, rekavši da se naravno, šalio, te da je zapravo zadovoljan što je Josipović pokazao da je spreman slijediti dobar primjer, ali da ipak nije pristojno prepisivati. Objasnio je da se jednako tako šalio kad je predsjednika na odlasku pozvao na pregled, istaknuvši da ga je pozvao na pregled PRED KAMERAMA, te da i sad ponavlja taj poziv na javno sučeljavanje.

“Pozvao sam Josipovića na pregled pred kamerama. No, pozivam ga i na svoje radno mjesto. Ako ima imalo hrabrosti neka dođe i samo jedan tjedan stoji tamo gdje ja stojim, izloži se leukemiji i raku. Tada ću mu reći da je pravi. No, pozivam ga i na razgovor i na sučeljavanje. On se u Hrvatskoj nema s kime razgovarati osim sa mnom!”

Podsjetimo, Josipović je u svojem odgovoru jučer rekao da prihvaća poziv na pregled te da se nada da neće morati nositi nikakve kuverte. Kujundžić to nije doživio samo kao pokušaj vrijeđanja na osobnoj razini. Naprotiv, kaže da je to istovremeno uvreda svim hrvatskim liječnicima i hrvatskom zdravstvu u cjelini.

“Stotine kolega iz Hrvatske su me nazvale i rekle: Milane, molimo te, reci mu! Ako i postoje kolege koji uzimaju plavu kovertu to je za osudu, no predsjednik Republike to ne može tako govoriti. On se mora ispričati narodu i liječnicima”, objasnio je Kujundžić, podsjetivši da je Josipović već jednom teško uvrijedio hrvatske liječnike kad je za rutinsku operaciju očnog kapka doveo liječnika iz inozemstva – a operaciju obavio na račun HZZO-a.

“Ako je to gospodin na odlasku rekao u šali onda mu možemo oprostiti. No, mislim da je rekao s predumišljajem, tužno je rekao svoju istinu o hrvatskim liječnicima i zdravstvu. On je banalnu operaciju očnih kaoaka obavio s inozemnim liječnikom, on nije imao povjerenja u hrvatske liječnike, nego je na račun HZZO-a doveo liječnika iz inozemstva, On je time pokazao što misli o hrvatskim liječnicima. To je bila doslovce banalna operacija. Takvu operaciju u Hrvatskoj izvodi najmanje sto liječnika. On se time narugao sa svim Hrvatima koji plaćaju zdravstveno osiguranje. Sada je to s predumišljajem opetovao”, upozorio je Kujundžić, poručivši mu da bi za njega bilo najbolje da se vrati raditi ono što zna – u Posmrtnu pripomoć ili ZAMP.