pupovac, bandić, srbiFoto: Facebook

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poručio je da s dnevnog reda sjednice zagrebačke Gradske skupštine, koja će se sutra održati, neće povući svoj prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba, kojim bi nacionalne manjine dobile svoje zastupnike u Gradskoj skupštini.

Bandić predlaže da se promjenom Statuta propiše pravo na zastupljenost u Gradskoj skupštini pripadnicima nacionalnih manjina, tako da pripadnici srpske manjine imaju pravo na tri gradska zastupnika, bošnjačke dva, a albanske jednog zastupnika.

Zasad se većina gradskih zastupnika, bez obzira na stranačku pripadnost, tomu protivi jer smatra da Bandić samo želi svojoj listi osigurati dodatne zastupnike, te upozorava da će se time produbiti jaz između većinskog hrvatskog naroda i manjina, no Bandić tvrdi da je njegov prijedlog “civilizacijski doseg”.

“Tko me imalo pozna zna da ja ne kupujem glasove, jer ja sam gradonačelnik svih Zagrepčana već 17 godina i ne dijelim ljude, poručio je Bandić na konferenciji za novinare na temu “Akti gradonačelnika”. Ako bude konsenzusa i ljudi budu to htjeli, mi ćemo to napraviti, a ako ne, onda se neće napraviti, ja ću biti malo tužan ali neću se ubiti zbog toga”, rekao je.

Bandićev koalicijski partner  HDZ objavio je da neče podržati prijedlog gradonačelnika:

“To je grubo iskorištavanje nacionalnih manjina kao poluge za dodatne glasove i držimo da je to loša poruka prema nacionalnim manjinama u Zagrebu od strane predlagatelja statutarnih promjena. Vidi se da zagrebački gradonačelnik ne štedi nikoga”, kazao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić

Govoreći o najavljenom pripajanju Koncertne direkcije Zagreb Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, Bandić je ustvrdio da je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić dogovorio projekt spajanja s ministricom kulture Ninom Obuljen Koržinek. “Spajanjem bi se trebala provesti racionalizacija i osigurati efikasnost vođenja tih dviju institucija”, kaže Bandić i pritom demantira optužbe kako i to radi u predizborne svrhe.

Izvor: Sloboda.hr/HRT