meteoalarm kiša oluja nevrijeme

Mrežna stranica Meteoalarm danas upozorava na opasno vrijeme za veći dio Hrvatske, osobito za šire karlovačko područje i dio Gorskog kotara, koji su zbog mogućnosti obilnih kiša označeni crvenom bojom.

Prema Državnom hidrometeorološkom zavodu, danas će u Hrvatskoj biti pretežno oblačno s kišom, a grmljavina je moguća uglavnom u Dalmaciji i na istoku zemlje. Mjestimice će oborine biti obilne, ponajprije u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj te na srednjem Jadranu.

Vjetar će biti umjeren do jak sjeveroistočni i istočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana puhat će jaka, podno Velebita i olujna bura, a drugdje većinom umjereno jugo. Temperatura zraka kretat će se od 11 do 16, a u Slavoniji i na Jadranu od 16 do 21 Celzijev stupanj. Na krajnjem jugu moguć je i koji stupanj više.

Crveno i narančasto upozorenje zbog kiše

Prema Meteoalarmu, u širem karlovačkom području i u dijelu Gorskog kotara očekuju se obilne kiše, čije bi se količine mjestimično mogle kretati od 70 do čak 120 mm. Tako obilne oborine mogle bi uzrokovati plavljenja.

Narančasto upozorenje izdano je za Gorski kotar, Liku, Zagreb, Međimurje, Zagorje i Dalmaciju.

U zagrebačkoj regiji količine oborina mogle bi se kretati između 30 i 60 mm. Puhat će i snažan sjeverni vjetar. U Međimurju i Hrvatskom zagorju mogući su olujni udari do 65 km/h.

Obilnih kiša, ali i grmljavine i nevere, moglo bi biti u Dalmaciji, uglavnom južnije od Splita.

Izvor: tportal