mesić stipe stjepan izdaja izdajnik kriminal patria titova bista tito

Bivši predsjednik Republike Hrvatske i posljednji predsjednik predsjedništva SFR Jugoslavije Stjepan Mesić u otvorenom pismu reagirao je na odluku predsjednice Kolinde Grabar Kitarović da iz Ureda predsjednice ukloni bistu komunističkog zločinca Josipa Broza Tita. U pismu najavljuje kako će predsjednicu zamoliti da se bista zločinca Tita prebaci u njegov Ured bivšeg predsjednika Republike Hrvatske.

Mesić tvrdi kako njezina odluka nije samo “ustupak rigidnoj desnici i profašističkim i neofašističkim krugovima u Hrvatskoj, već i alarmantni pokazatelj grčevitog napora da se prebriše dio hrvatske povijesti i da se ukloni spomen na antifašističku borbu, koja je jedna od najsvjetlijih stranica u toj povijesti”.

”Hitno uklanjanje Titove biste iz Ureda predsjednice na tragu je miniranja i uništavanja više od tri tisuće spomenika antifašističkim borcima i žrtvama fašizma, čemu smo svjedočili u proteklih četvrt stoljeća. Sve to treba sagledavati i ocjenjivati u kontekstu projekta revizije novije povijesti koji je poguban sa stanovišta građenja budućnosti ne samo jugoistoka Evrope, nego i na cijele Evrope, pa i svijeta. Indoktriniranje mladih generacija i prebacivanje na njih frustracija i netrpeljivosti svojstvenih gubitnicima iz Drugog svjetskog rata, poništit će i posljednju mogućnost da makar postupno uklanjamo posljedice ratova u kojima se raspala Jugoslavije”, napisao je Mesić.

”Koliko su u svjetlu ovoga poteza vjerodostojna uvjeravanja Predsjednice da nastavlja djelo Franje Tuđmana, neka procjenjuje njezina stranka. Uklanjanje njegove biste iz Ureda predsjednice nezaobilazno će stoga u svijetu izazvati pitanje: kojim smjerom kreće Hrvatska”, poručio je.

>>> Slučaj Patria: Finski sud utvrdio da je Mesić primio mito!