stjepan mesić

Bivši predsjednik Stjepan Mesić u RTL direktu najavio je povratak u aktivnu politiku jer, kako kaže, ima puno iskustva – bio je dva puta predsjednik države, zadnji predsjednik Jugoslavije…

“Ja sam se čuvao ovih šest godina da se ne bavim aktualnom politikom, ali budući da me tjeraju u aktualnu politiku, to neće biti angažiranje za mjesto gradonačelnika Zagreba, nego pravo angažiranje. Ja ću u svakom slučaju sada ući u politiku. Bio sam gradonačelnik, i predsjednik vlade i parlamenta, i dva puta predsjednik države, zadnji predsjednik Jugoslavije, imam puno iskustva. Budući da postoje snage koje mene žele ponovno u politici – imat će me”, kazao je Mesić.

Komentirajući prijedlog Vlade o ukidanju njegovog ureda Mesić kaže:

“Mislim da se u ovom slučaju ne radi o ukidanju ureda jer nisu dobili informaciju o tome što ja radim. Svaki mjesec moj ured daje informaciju koju mora dati o utrošku financijskih sredstava. Da je netko htio – Vlada, Sabor, bilo tko – dobio bi informaciju što moj ured radi”.

Dodao je i da su njegovom intervencijom izgrađeni brodovi koji su naplaćeni 100-tinjak milijuna eura.

“Novi brodovi se ugovaraju. Jedan ugovor, koji se ne tiče brodova, tiče se jednog vojnog projekta, taj je 100 milijuna ugovor. Sad se vrše pregovori za najveću investiciju u Šibeniku – to je investicija od milijardu i 800 milijuna. Tu sam direktno angažiran i pokušao sam da mi gospodin Karamarko pomogne da uđe u poslove. tj. da se izmijeni dio prostornog plana. To je tisuću hektara koji ničemu ne služe”, rekao je Mesić koji očekuje podršku Vlade u započetim projektima.

“Mislim da je Miro Bulj u pravu kad postavlja to pitanje o poslovnim vezama nekih političara i mađarskog MOL-a. Treba na to pitanje i odgovoriti. Radi se ipak o tome da INA-a nije prodana, nego je samo, kao što je Sanader prije rekao, da se napravi rekonstrukcija upravljanja INA-om. Ovo je sada rezultat – svi poslovi su prešli u MOL”, rekao je Mesić.

Kaže da je pozvan u Siriju “s jedne prijateljske strane”. “Idem se informirati što se u Siriji sve događa. Ako bude moguće, ja ću razgovarati i o tome kakve su mogućnosti da se INA-ine bušotine vrate. Hrvatska javnost zna da je INA kupila od američke strane jednu bušotinu za 50 milijuna dolara, a prije toga su Amerikanci uložili 150 milijuna dolara. To je bilo nakon što je INA preuzela. To je bila izdašna bušotina. Došlo je 12 bušotina i prije rata u Siriji kad se sve plati – koncesija, porezi, plaće – ostaje 60 milijuna dolara mjesečno i tako 25 godina koliko traje koncesija. Zašto smo mi to dali MOL-u, a MOL se odrekao te koncesije, ja ne znam. Kad bi bilo moguće, ja ću tamo razgovarati u svoje ime, ne nosim ničije poruke niti imam pravo na to. Ali ću se informirati o tome koja je mogućnost da se koncesija vrati Hrvatskoj”, rekao je Mesić.

Izvor: Sloboda.hr/RTL