stjepan mesić intervju josip manolić

Bivši predsjednik Stjepan Mesić iznio je svoje mišljenje o budućnosti naše države i o formiranju nove vlade.

Na pitanje Tportala što očekuje od nove vlasti rekao je kako nije vidovit, ali se boji “da ne možemo očekivati puno dobra, ići ćemo tragom oprobanog recepta neoliberalnog kapitalizma”.

“Spašavat ćemo sistem na račun građana. A pod firmom odbacivanja ostataka komunističke svijesti, uvest ćemo kao pravilo da onaj tko je bogatiji, ima pravo na više – na svim područjima. Betonirat ćemo, dakle, nejednakost građana. Svjetonazorski ići ćemo tragom današnje Mađarske i Poljske, što znači otvoreno koketiranje sa zasadama fašizma, ili u najmanju ruku: zatvaranje očiju pred sve agresivnijim neofašizmom, uvođenje jednoumlja pod krinkom demokracije, sve oštriju kontrolu posebno medija, ali i svih građana. Povijesni revizionizam zavladat će našim obrazovnim sustavom, a u mnogim ćemo se elementima približiti teokratskoj državi, odnosno značajno odmaknuti od onoga što bi Hrvatska po svojemu Ustavu morala biti, tj. od laičke države, zasnovane na načelu sekularizma”, rekao je Mesić za Tportal.

Tako ne samo da je optužio Poljsku i Mađarsku da koketiraju s fašizmom nego i za “uvođenje jednoumlja pod krinkom demokracije”.

Mesić je rekao i kako će politički okvir u kojem će djelovati nova Vlada “biti svjetonazorski vrlo ograničen i sužen”, te u “smjeru koji nije ni poželjan, niti je ono što želi većina hrvatskih građana”.

Izvor: Sloboda.hr/tportal