predrag matić fred ministar branitelja

Ako na sljedećim parlamentarnim izborima pobijedi SDP, ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić, kako je danas izjavio u Vukovaru, ne bi htio biti ministar branitelja.

“Nikada više. Nikada više, to je ono što je sigurno. Dao sam im srce, dao sam im dušu. Imam i obiteljskih i zdravstvenih problema isključivo zbog rada s braniteljima”, izjavio je novinarima na Ovčari Matić pošto je s učenicima osmih razreda nekoliko osnovnih škola Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije uključenih u ogledni projekt Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru odao počast žrtavama ubijenim na tome mjestu 1991.

Također je ponovio kako ne namjerava dati ostavku zbog prosvjeda dijela branitelja u Zagrebu te da je nesporazume, ako postoje, moguće rješavati jedino razgovorom. “Tri su načina, jedan je da me smijeni predsjednik Vlade, drugi da se prosvjednici malo strpe i dođe do izbora, a treći je, kada bih vidio da sam učinio nešto loše protiv branitelja, sam bih podnio ostavku”, rekao je Matić.

Istaknuo je kako će se uskoro pred zastupnicima u Hrvatskome saboru pojaviti izvješće ministarstva o provedbi Zakona o hrvatskim braniteljiam, koje je, kako je rekao, na odborima prihvaćeno jednoglasno, što mu je znak da radi ispravno.

“Imamo zakon i zakon se provodi. Nikome ništa manje ni više od toga”, poručio je ministar.

“Za sve, i ono što se događalo i što se može dogoditi, neka posljedice snose organizatori”, dodao je. Na pitanje novinara misli li pritom na HDZ, odgovorio je kako nema čvrstih dokaza da iza prosvjeda stoji HDZ, ali, dodao je, “povijest je neumoljiva” i “rukopis i scenarij” potpuno su isti kao tijekom prosvjeda branitelja 2001. godine.

Na pitanje novinara je li 1998. godine s ministrom obrane Kotromanovićem, kako piše ‘Slobodna Dalmacija’, pjevao ‘Juru i Bobana’, Matić je odgovorio kako je to bilo prije 16 godina pa se ne može sjetiti svih detalja.

“Ukoliko sam pjevao, vjerojatno jesam. U životu svakog čovjeka postoje trenutci na koje nije ponosan”, rekao je i ocijenio da je iza te informacije “prepoznatljiv rukopis obavještajnog podzemelja”. Dodao je kako mu je, nakon što je prije pet godina postao savjetnik predsjednika Republike, jedan od članova obavještanog podzemlja rekao da “postoji fotografija upravo s tog događaja” na kojoj je fotografiran s ustaškom kapom na glavi.

“Toga sam se detalja onda sjetio. Jedan branitelj je bio u pripitom stanju, došao je i stavio mi kapu na glavu. Ja sam se samo nasmiješio i vratio mu kapu”, rekao je te dodao kako je sada možda prilika da “totalno raskinka svoju prošlost” i kaže kako je u sedmom razredu osnovne škole srušio susjedovu kantu za smeće i pobjegao.

U vezi sa skorašnjim Danom sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. rekao kako je organizator – Vukovar i gradske vlasti obilježavaju 23. godišnjicu stradanja toga grada u Domovinskom ratu, a njegova je želja da sve prođe u najboljem redu

“Vukovar je bio i ostat će hrvatska svetinja. Predstavnici državnog vrha u Vukovar će toga dana doći dostojanstveno, kao što su došli i prošle godine, a na organizatorima je sve ostalo”, poručio je Predrag Matić.