P. Matiæ: neæe biti smanjivanja braniteljskih prava

Ministar branitelja Predrag Matić poručio je da se braniteljske i mirovine stradalnika Domovinskog rata stečene po posebnim propisima neće smanjivati niti ukidati, suprotno nekim najavama iz oporbe, prenosi HRT.

Matić je na konferenciji za novinare pojasnio da će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava od 1. siječnja iduće godine provesti tehničku uskladbu mirovina stečenih po posebnim propisima.

Najveći broj hrvatskih branitelja i stradalnika ima stopostotnu radnu nesposobnost i mirovinu stečenu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, što se ne mijenja niti se tu bilo što događa, istaknuo je Matić.

Imamo tzv. podijeljene mirovine u omjeru 20 posto iz civilnog sektora, a 80 posto prema Zakonu prema pravima hrvatskih branitelja, te 50 posto iz civilnog dijela i 50 posto prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja. One se od 1. siječnja 2015. tehnički dijele i tu branitelji ponovno imaju bolju poziciju nego bilo tko drugi, ustvrdio je Matić.

Matić je napomenuo kako druge članice EU nisu imale Domovinski rat i nisu upoznate s pojmom hrvatskih branitelja i invalida Domovinskog rata, pa je bilo primjedbi da se preveliki iznos daje za te kategorije. Zbog toga će se razdvojiti dio koji se odnosi na radničke mirovine, jer su prije Domovinskog rata mnogi branitelji i ratni invalidi, odnosno poginuli, imali radnog staža, i to će se sada tehnički riješiti, kaže Matić.

Hrvatska je u izbornoj kampanji za Europski parlament, pa oporba u nedostatku pravih tema koristi situaciju da bi podmetanjima zamutila vodu među braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, rekao je Matić.

Izvor: HRT
Foto: zadarskilist.hr