predrag matić fred ministar branitelja kolinda grabar kitarović

Ministar branitelja Predrag Matić poručio je u subotu kako ne namjerava ići na razgovor u Ured predsjednice Grabar Kitarović prije no što ona posjeti njegovo ministarstvo, zamjerivši joj jer je kao izabrana predsjednica dva puta posjetila šator u kojemu branitelji prosvjeduju od 20. listopada prošle godine, ali ne i njega kao ministra.

Gostujući u emisji “Intervju tjedna” Hrvatskog radija, Matić je kazao kako bi, da ode na Pantovčak, “izgubio i onaj 21 gram duše”, istaknuvši kako može tolerirati predsjedničin posjet prosvjednicima tijekom predizborne kampanje, ali ne i to da kao izabrana predsjednica nije došla i k njemu u ministarstvo, ispred kojega je prosvjednički šator.

“Kao izabrana predsjednica države i biti tri metra od legalno izabranog ministra i ne javiti mu se te čuti njegovu stranu priče, pokazuje da je sve ono što smo čuli na inaguracijskom govoru tlapnja za goste koji su tamo bili”, ocijenio je. “Za sada sve pokazuje da je ona predsjednica onih koji su za nju glasovali”, dodao je Matić.

U tom smislu, kazao je, predsjednici Republike poslao je i dopis u kojemu ističe kako bi ona trebala prvo njemo doći u ministarstvo, i pokaže da ima “petlju proći pored šatora i reći da ide kod legalno izabranog ministra branitelja”. “Kasnije, meni ne bi bio problem ni 50 puta ići na Pantovčak”, istaknuo je.

“Ja sam bio u logoru i stražari koji su nas čuvali bili su gospodari naših tijela, ali ne i duše. Ako odem gore u Ured predsjednice prije nego što ona svrati jednu sekundu u Ministarstvo branitelja, ode onda i to malo duše”, dodao je ministar.

Za zahtjev prosvjednika za njegovom smjenom rekao je kako njegova ostavka ne bi ništa riješila vezano uz status branitelja, a prosvjednike je prozvao da se bave politikantstvom te da nikako ne uvažavaju argumente, već samo argumente sile. Istaknuo je kako ga zbog toga kao ministra stalno čuvaju dva policijska specijalca, da je zajedno s djelatnicima ministarstva izložen stalnom vrijeđanju i pljuvanju. “Osim što nanose štetu braniteljskoj populaciji, ne znam što još hoće”, poručio je.

“Prosvjednici traže moju ostavku jer očajnički traže priliku da se povuku”, ocijenio je Matić, istaknuvši da je prosvjednički šator postavljen dan nakon uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, a da je kasnije poslužio u predizbornoj kampanji za predsjedničke izbore.

Upitan kako tumači to što branitelji najavljuju potpisivanje peticije “Stop političkim hapšenjima” Matić je odgovorio da su branitelji dobili od Grada Zagreba što nitko nije, prozivajući prosvjednike da se bave politikom, a ne braniteljskim pravima.

Gadljivim i ofucanim nazvao je u javnosti popularizirano pitanje “Gdje si ti bio ’91.”, ističući kako bi javnost i braniteljske udruge trebale gledati u budućnost. To što mu je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, nakon njegovih (Matićevih) tvrdnji da Karamarko nije sudjelovao u ratnim operacijama, poručio “neka se on sjeti gdje je on bio”, Matić je rekako da je to, kao zatočenik srpskih koncentracijskih logora, doživio vrlo provokativno. “Međutim, mogu reći da me je Karamarko nazvao i ispričao se te da je to rekao u afektu i da svak zna gdje sam ja bio te da sam prošao i logore. Za mene je to završena priča i meni bi osobno bilo drago da negdje on (Karamarko) to sam javno kaže”, kazao je. (Hina)