marko jurič

Vladin prijedlog raspuštanja i smjene svih članova Vijeća za elektroničke medije i njegove predsjednice Mirjane Rakić osudili su u petak na konferenciji za novinare Hrvatskog novinarskog društva i GONG-a.

Predsjednik HND-a Saša Leković prijedlog je ocjenio novim korakom ka potpunoj političkoj kontroli medija i novi napad na neovisnost medija “institucionalnim silovanjem procedure i zakona”.

Novinar i publicist Marko Jurič komentirao je za direktno.hr ove javne kritike na račun ministra dr. Zlatka Hasanbegovića.

“Saša Leković je pobrkao lončiće. Priča napamet kad osuđuje demokratsku proceduru. A procedura je upravo to što se događa imenovanjem po pojedinim poduzećima i agencijama. Počelo je s HRT-om, došlo je na red Vijeće za elektroničke medije (VEM) uskoro će Hina, itd. Mogli bi pomisliti da je zalutao na mjesto predsjednika HND-a koja pretpostavlja minimum znanja kako stvari funkcioniraju, ali budući da je on jedan politički instrument koji je HND pretvorio u političku stranku ne radi se o neznanju nego namjeri”, rekao je Jurič.

Istaknuo je smjenu Mirjane Rakić kao dobru.

“Smjena Mirjane Rakić je dobra vijest kakvu nismo čuli od smjene Gorana Radmana. Radi se o osobi koja je javno priznala da je pisala izvještaj jugoslavenskim tajnim službama, o osobi koja je učinila potez nečuvenog nasilja nad slobodom medija nad Hrvatskom, o osobi koja je osramotila novinarsku profesiju u Hrvatskoj”, komentirao je.

Dodao je osvrt na prozivke Mirjane Rakić. “Njena zabrana i tendenciozne kvalifikacije na račun mog novinarskog rada je njena sramota profesionalne karijere”.

Komentirao je Lekovićevu pretpostavku da je sljedeća na tapeti Hina. “Hina je sasvim logično državna firma kojoj je potrebno vratiti nacionalni i profesionalni dignitet”, kaže. I nastavlja:

“Utvrđeno je da je članica Vijeća i članice Upravnog vijeća Hine Gordana Simonović bila u sukobu interesa jer je obnašala dvije dužnosti i sad se svi čude zašto se ovakva pitanja otvaraju, a radi se demokratskoj smjeni vlasti. USKOK bi mogao i trebao puno kvalitetnije odgovoriti na ta pitanja. Danas su Hribar i plaćenici održali press konferenciju u dvorani HND-a, čuli smo korisnike nemalih sredstava kako na vlastita usta hvale šefa glavne produkcijske kuće u državi kojih je svih ovih godina izdašno financirao. Toliko su nahvalili rodoljuba Hrvoja Hribara da će ljudi možda zaključiti da su Hrvati po njemu dobili svoje ime”, zaključio je Jurič za direktno.hr.

Izvor: Sloboda.hr/Direktno.hr