veljko

Zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir sljedeći tjedan posjetit će hrvatskog branitelja Veljka Marića u zatvoru u Srbiji i nastavlja apelirati da mu se pomogne kako bi bio premješten u Hrvatsku.

“Nakon što su srbijanske vlasti odbile dati dozvolu humanitarnoj udruzi Bedem ljubavi 1991 da posjete Veljka Marića, članice te udruge su me obavijestile o tome i ja sam uputila prije mjesec dana zahtjev putem hrvatskog veleposlanstva u Beogradu da mi se kao hrvatskoj zastupnici u Europskom parlamentu zajedno s članicama Bedema ljubavi odobri posjet. Prošli tjedan Veljko Marić je dao izjavu da je suglasan s mojim dolaskom, a ovaj tjedan sam dobila odobrenje od srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova da u pratnji naše konzulice posjetim Veljka Marića”, istaknula je Petir.

“Bedem ljubavi 1991 nije dobio odobrenje srbijanskih vlasti da mi se pridruži te sam zatražila od hrvatskog veleposlanika u Beogradu da ponovi zahtjev. Planiram posjetiti Veljka Marića sljedeći tjedan, svakako prije Božića. Idem se osobno uvjeriti kakvo mu je zdravstveno stanje, porazgovarati s njim o cjelokupnoj situaciji u kojoj se nalazi i ohrabriti ga te mu dati do znanja da nije sam i da nije zaboravljen”, zaključila je Petir.

Veljko Marić je bivši pripadnik ZNG-a koji u zatvoru u Srijemskoj Mitrovici izdržava 12-godišnju zatvorsku kaznu zbog presude srbijanskog pravosuđa za ratni zločin u selu Rastovcu pokraj Grubišnog Polja 1991.

Marijana Petir u kontaktu je sa suprugom Veljka Marića. Gospođa Marijana Marić s 2000 kuna plaće ne samo da uzdržava troje djece, nego mora kupovati i lijekove koje zatim šalje suprugu u zatvor, prenosi Narod.hr.