manjinski izbori u hrvatskoj biralište

Oko 800 biračkih mjesta otvoreno je u nedjelju u sedam sati kako bi birači, pripadnici nacionalnih manjina diljem Hrvatske izabrali članove 288 manjinskih vijeća i 173 manjinska predstavnika.

Biračka mjesta uobičajeno će biti otvorena do 19 sati.

Podatke o odazivu će Državno izborno povjerenstvo (DIP) objaviti u dva navrata na svojim web stranicama, u podne i u 17 sati.

Manjinski izbori održavaju se u svim županijama te u gotovo 200 gradova i općina.

Pravo biranja na manjinskim izborima imaju građani, pripadnici nacionalnih manjina za čija su vijeća i predstavnike izbori raspisani. Birači moraju imati prebivalište u općini, gradu i županiji u kojoj se izbori provode.

Po dolasku na biračko mjesto, birač se identificira osobnom iskaznicom, putovnicom ili vozačkom dozvolom. Svatko glasuje osobno, zaokruživanjem rednog broja ispred imena kandidata.

Članovi manjinskih vijeća i predstavnici nacionalnih manjina biraju se neposredno tajnim glasovanjem na četiri godine.

Manjinska vijeća biraju se u gradovima i općinama u kojima pripadnici neke manjine imaju najmanje 1,5 posto u ukupnom stanovništvu, odnosno tamo gdje ta manjina broji više od 200 pripadnika. Na razini županije ta je granica 500 pripadnika.

Županijska manjinska vijeća imaju 25 članova, gradska 15, općinska deset.

U jedinicama gdje nema dovoljno pripadnika neke manjine da bi se formirala manjinska vijeća, ali ih ima najmanje sto, biraju se manjinski predstavnici.

Manjinska vijeća savjetodavna su tijela čiji se smisao ogleda u zauzimanju za poboljšanje statusa nacionalne manjine na područjima, među ostalim, kulture i obrazovanja. (Hina)