ministar_linic_masa_placa_se_smanjuje_a_pojedinacne_place_se_ne_diraju_lightbox

Na konferenciji za novinare, održanoj nakon sjednice Vlade, ministar financija Slavko Linić predstavio je mjere kojima će ispuniti preporuke Europske komisije za smanjenje proračunskog deficita, prenosi HRT.

Ne morate puno pogađati o kakvim se reformama radi. Klasična formula ove Vlade za spas Hrvatske – novi porezi! Naime, Linić je najavio porez na igre na sreću, prebacivanje novca iz 2. mirovinskog stupa, od onih s beneficiranim stažem (vojska, policija, vatrogasci itd.), te dobiti javnih poduzeća.

Također, prenosi HRT, za 2016. godinu Linić je najavio porez na nekretnine, kamate na štednju i kapitalnu dobit. Rashodi za zaposlene trebali bi biti manji za 370 milijuna kuna, materijalni rashodi za 1,3 milijarde kuna, a subvencije za 550 milijuna kuna. Uštedama u zdravstvu dobilo bi se još 600 milijuna kuna. Tu su i uštede kod kapitalnih rashoda od 455 milijuna kuna, a ostali rashodi mogu se smanjiti za 320 milijuna kuna.

[quote]Porez na nekretnine nije podvaljivanje budućoj vladi. Bitan je kontinuitet, a prema nalazima Europske komisije Hrvatska je po poreznom opterećenju u donjem dijelu, ne gornjem – tješi nas ministar Linić.[/quote]

Linić očekuje da bi se navedenim mjerama trebao smanjiti deficit tako da bi 2016. bio ispod tri posto prekomjernog deficita proračuna. No, pravo pitanje koje se postavlja jest što će 2016. narodu uopće ostati ako će se Vlada nastaviti s ovakvom poreznom politikom? Što će se narodu oporezivati 2016.?

Autor: F.Č.
Foto: Vlada.hr